Кандидатът на „Демократична България“ за проблемите в областта и на национално ниво


Яна Тодоранова е софтуерен архитект в частния сектор и общински съветник в Столичния общински съвет (СОС) от групата на “Демократична България”. Като член на постоянните комисии към СОС, посветени на здравеопазване и социална политика и на децата, младежта и спорта, Яна работи активно за прозрачност и решения, основани на ясни критерии в тези области. Тя защитава също така каузи на местни общности за запазване на качествена среда за живот и достъп до здравеопазване и социални услуги.


Яна е учредител на “Да, България!”, член на Националния съвет на движението, както и член на Изпълнителния съвет на местната организация в столичния район „Триадица“.


За Яна Тодоранова е изключително важен принципът, възприет от “Демократична България” за редовни срещи и непрекъснат, а не само предизборен диалог с гражданите. 


Каузите, за които тя ще работи в 47-ото Народно събрание:


· бързо осигуряване на качествено дистанционно общуване на гражданите и бизнеса с националните и местни институции;


· по-добри социални програми и услуги;


· институционална подкрепа за връзка на българите в чужбина с родината ни през улеснен достъп до услуги, дистанционно гласуване и подкрепа за културния живот на българската диаспора;


· пълноценно гражданско образование.


Вие сте член на Столичния общински съвет. Защо сега се кандидатирате за народен представител?


Работата в Съвета ми даде поглед върху начина, по който работи управлението в последните много години - на местно, но и на национално ниво, защото Столична община има проблеми и разпределя бюджети, които са сравними с националните. Скоро след встъпването ми в длъжност през 2019 година, се разделих с една огромна заблуда – че проблемите, които са очевидни за всички, са резултат изцяло на корупционните практики на управляващото мнозинство. 


Да, коренът често е корупция, но далеч по-вредни, дори бих казала пагубни за доброто управление, са некомпетентността, късогледството и липсата на политическа воля. ГЕРБ и псевдопатриотите са се окопали много стабилно, изцяло в ущърб на прогреса и просперитета на нашия град и хората гледат един и същи сценарии всяка година, който изглежда така  – обичайната „опозиция“ (БСП) надига глас по едни и същи теми всяка година, през останалото време подкрепя безропотно всички решения, довели до разрухата, която цари във всички аспекти от управлението на града днес. Мнозинството пък не предприемат резки промени, за да не губят комфорта, който са си осигурили с тихата подкрепа на почти целия съвет. Администрацията на кмета и Съветът на практика са се слели, регулаторите не функционират - и така едни хора си живуркат 4 години на гърба на гражданите, без да се борят за каузите, които са обещали.


Групата съветници на „Демократична България”, макар и неголяма, успява да противостои и дори да промени съществено тази динамика, като изобличава съществуващи схеми, настоява за важни за хората решения и изкарва наяве информация, която управляващото мнозинство се опитва да потули, за да манипулира общественото мнение.


Съществената трансформация започна и на национално ниво - макар и кратък, животът на последните два парламента ясно показа, че парламентарната група на “Демократична България” вече изкарва управляващите от удобните релси на комфорта. Това неизбежно ще се отрази и на качеството на живота на хората в цялата страна. Готова съм да оставя всичко друго на заден план, да стъпя на опита си и да работя за тази промяна! 


София област е голяма и разнородна. Има ли общи проблеми за населените места в нея - от Копривщица до Драгоман, например?


Районът наистина е много разнообразен – от места с минимална безработица до такива, в които хората почти напълно са се изнесли, за да търсят препитание и щастие другаде. Немислимо е с какви битови трудности се борят всички в 2021 година, именно в София област. В редица населени места има воден режим, режим на тока, некачествени или дори никакви медицински и социални услуги, безработица, затруднен достъп до образование. И проблем, който се отнася почти за всяко кътче в областта – некачествени пътища и липсващ редовен транспорт. 


Това са все проблеми, които влошават чувствително качеството на живот на хората. Те обаче излизат извън капацитета на местната власт и касаят политики на национално ниво. 


Картината обаче не е само мрачна. В района има прекрасна природа, хора с огромен потенциал, частни инвестиции, които осигуряват достойни доходи. Нужно е малко, за да се отключи потенциала на региона - малко, но много трудна работа, срещу която има огромна съпротива от хората, които години наред се облагодетелстват на гърба на хората. 


Оптимистично е, че срещам много хора, които са надигнали глава и са почувствали надежда за промяна и имат мотивация да участват в нея. Това ще промени България. Политиците и партиите са само инструмент.


“Демократична България” поставя в центъра на предизборната си програма качеството на живота и целта България да стане най-доброто място за живеене  на Балканите до 5-7 г. Смятате ли, че и населените места в Софийска област имат такъв потенциал?


Разбира се. Нещо повече – те ще бъдат едни от първите, които ще почувстват промяната. Близостта до столицата предполага по-бърз и лесен достъп до ресурсите, които са съсредоточени в нея.


„Трябва да си отделя ден, за да си свърша административна работа“ може да остане в миналото съвсем скоро. Дигиталната реформа ще позволи това да бъде заменено с удобен достъп до услуги от комфорта на собствения дом или работно място.


Голяма част е републиканската мрежа в областта се нуждае от спешен ремонт. Пресичането на източването на средства от пътното строителство ще позволи да се направи в по-кратки срокове и с по-добро качество. 


И най-неотложното - здравната система не издиша само под натиска на кризата от Ковид 19. В повечето населени места в областта няма достъпни и качествени здравни услуги от години. Реформата е неизбежна, но и неотложна. “Демократична България” има силен и компетентен екип, който може да я реализира.


Това е амбициозен план, а в момента дори не е ясно каква ще е съдбата на 47-ото Народно събрание. Как мислите, ще има ли правителство този път?


Всеки ден съм в различно населено място и навсякъде това е най-често задаваният въпрос. Да, правителство трябва да има! 


Съставът на парламента се определя от всеки от нас. Всеки, който даде гласа си, отдели време за разговор с близките си, убеди поне един човек, който се е поддал на внушението, че „всички са маскари“ и „всички са еднакви“. 


 Хората никога не са еднакви. Политиците са хора и също не са еднакви. Време е да се освободим от насажданата мантра „ние, хората“ и „те, политиците“ и да повярваме в собствената си власт. Едни ще я проявят като отидат да гласуват, други – като се обединят около конкретна кауза, трети ще се кандидатират. 


Какъв е Вашият призив към хората от София област?


Днес кандидатствам за вашето доверие. Правя го с увереност, че в тази битка влизам със страхотен екип от професионалисти, които са доказали, че не отстъпват под натиск и изкушения. 


Трите избора тази година и няколкото бушуващи кризи са изсмукали енергията на обществото, но точно затова трябва да се изправим заедно и да излезем от тях по-силни. България има нужда от твоя глас на 14 ноември!


Изберете кандидат, който заслужава доверието ви, и гласувайте! Замислете се коя партия или коалиция в най-голяма степен защитават интересите ви и не отстъпват от поетите ангажименти, и гласувайте! Убедете обезверения, че има смисъл да гласува, защото няма „ние“ и „те“. Ние заедно ще се справим!


Време е да спечели България! Изберете „Демократична България“ с номер 30 в бюлетината. Моята преференция в София област е 102.


 


Купуването и продаването на гласове е престъпление!