Повечето общини в България имат сериозни инфраструктурни проблеми. И всяка възможност за осигуряване на финансиране – национално или по европейски проекти, е добре дошла за решаването им. 


Европейските средства се отпускат под формата на грантове с цел да се реализират конкретни дейности или проекти в различни области. Грантовете се изпълняват, като се съблюдават определени принципи. Казано накратко – има си правила. Трябва да кандидатстваш с проект и да го защитиш.


По отношение на националното финансиране, и по-конкретно отпускането на допълнителни средства по бюджетите на общините с постановление на Министерски съвет, съвсем не е така. Многократно кметове на различни общини са алармирали публично, че при разпределянето на тези пари се проявява субективизъм. Защото ясни критерии няма. 


Само преди няколко дни – на 5 ноември, служебното правителство одобри допълнителни трансфери за други целеви разходи за 2021 год. в общ размер на 56 107 620 лв., разпределени на 55 общини, между които шест в Софийска област - Антон, Горна Малина, Ихтиман, Мирково, Правец, Самоков. 


На предизборната среща, която “Продължаваме промяната“ проведе днес в Ботевград, попитахме Асен Василев дали кметовете имат основание да негодуват срещу липсата на прозрачност при разпределението на тези средства и ако той влезе в бъдещото управление на държавата, какво ще промени в начина, по който те се разпределят.    


Асен Василев първо уточни, че докато е бил служебен министър на финансите, такива пари не са раздавани. Той бе категоричен, че кметовете са прави да недоволстват. Какво още каза кандидатът за народен представител по темата, може да проследите във видеото под текста, както и да чуете предизборните обръщения на Александър Дунчев – водач на листата на “Продължаваме промяната“ за Софийска област и нашия съгражданин Лулчо Георгиев, който е на трето място, преференция 103.


“Продължаваме промяната“ е под номер 25 в бюлетината за изборите за народни представители, които ще се проведат в неделя – 14 ноември. 


Купуването и продаването на гласове е престъпление!