По това време на годината на остров Ибиса живеят около 250 българи. Малко от тях гласуваха. На предсрочните избори за Народно събрание  и на редовните за президент на 14 ноември своя вот упражниха само 63-ма българи. Тогава резултатите от първите бяха следните: Продължаваме промяната получи 30 гласа, Има такъв народ – 13, Възраждане – 8, Демократична България – 6, ГЕРБ  и ДПС – по 3, БСП -2 и Изправи се БГ! Идваме! – 1. 


На първия тур за президент най-много гласове събра Румен Радев – 47. Кандидатът на Възраждане – Костадин Костадинов събра 8 гласа, Анастас Герджиков – 5.


Преди балотажа за президент пуснах пост в групата България в Ибиса, с който призовах българската общност да бъде по-активна. Въпреки това правото си си на глас отново упражниха малко избиратели – 74. 66 от тях са подкрепили Румен Радев, а неговият опонент получи 8 гласа. 


Това сподели нашата съгражданка Малинка Цветкова, благодарение на която българите на остров Ибиса отново имаха възможност да упражнят своето законно право на вот. По нейни думи не е имало сериозни спънки при откриването на избирателната секция. “Всеки път имаме проблем с намирането на хора за комисията. А да осигурим помещение, си е истинско предизвикателство. Трудно е, но успяваме да се справим“, сподели още тя.


Повече от 15 години Малинка Цветкова живее на остров Ибиса и работи там на постоянен трудов договор. Тя е добре позната на местните любители на поетичното творчество. Зад гърба си има няколко стихосбирки, пише и проза. Някои от книгите й са преведени на испански език и са представени пред испанска публика, за което сме информирали. Малинка Цветкова е носител на повече от 30 награди от национални и международни конкурси. 


По-рано днес Министерството на външните работи публикува благодарствено обръщение към българските общности зад граница за съдействието им при организирането на изборите. В част от него се казва: 


Министерството на външните работи изказва своята благодарност към българските общности в чужбина за съдействието им в организирането на вота зад граница, с което бе гарантирано конституционното право на глас на българските граждани по света.


МВнР високо оценява гражданската активност и инициативност на нашите сънародници зад граница, допринесли за създаването на максимално добри условия за провеждането на честни и прозрачни избори четири пъти тази година, включително втория тур на вота за президент и вицепрезидент.


На изборите на 14-21 ноември 2021 г. сънародниците ни имаха възможност да гласуват в 68 държави. Над 2500 членове на СИК зад граница бяха предложени от българските общности за изборите за президент и вицепрезидент и народно събрание на 14 ноември 2021 г. и последвалия втори тур на президентските избори. Повече от 200 представители на българските общности бяха предложени за членове на СИК в качеството си на представители на министъра на външните работи.