Британското правителство смята да проведе ново изследване по въпроса как компютърните игри със сцени на насилие влияят върху децата. Проучването на този проблем ще се проведе в училище в лондонския квартал „Баркинг“, съобщава BBC.

Проектът се оглавява от доктора по психология Таня Байрън. В него ще вземе участие и асоциацията на производителите на компютърни игри Elspa.

Нейният представител Пол Джексън заяви, че в компютърните игри твърде често виждат източник на всякакви социални проблеми – от затлъстяването до младежката престъпност. „Това просто не е вярно“, каза Джексън.

По думите му благодарение на това изследване родителите ще бъдат информирани по-добре на какво играят децата им и какво търсят в интернет.

В реч в училището доктор Байрон заяви: „Видеоигрите и интернетът играят положителна и важна роля за възпитанието, обучението и развитието на децата. Но трябва да се познават и дебнещите ни опасности“.

Очаква се изследването да отнеме 6 месеца. По думите на Дейвид Брейбън от компанията Frontier Games, учените не трябва да се ограничават с проучване на въздействието на видеоигрите и компютърните игри върху младежите.

„В действията на правителството винаги е имало елемент на лудост: само да се появи нов промишлен отрасъл, и той веднага е обвиняван, че е източник на нови заболявания в обществото. Сега първата работа на всички е да обвиняват нас“, казва той.

Филип Оливър, президент на компанията Blitz Games, смята, че родителите трябва да отделят повече внимание на етикетите върху кутиите с игри. Преди няколко дни Британският съвет за класифициране на филми за втори път отказа да разреши продажбата на играта Manhunt 2.

По думите на Оливър това доказва, че системата с етикетите работи. По данни на Elspa само 2% от игрите, продавани във Великобритания, получават етикети „За деца до 18 години“.

Средната възраст на любителите на видео и компютърните игри в страната е 28 години.