Паркирането на моторни превозни средства по тротоарите и в близост до пешеходни пътеки отново бе основа тема на днешния редовен брифинг на кмета Иван Гавалюгов с местните медии. 


Сигнали за нарушения постъпват  често до редакционните екипи. Гражданите дори питат защо е необходимо непрекъснато да сигнализират за проблеми, които съответните контролни органи могат да видят с очите си и на момента да наложат санкции при рутинни обходи, ако въобще правят такива, а би трябвало, за да се постигнат някакви резултати. Повече от ясно е, че от компромиси и предупреждения полза няма, коментират хората. 


Така например наши читатели настояват да се вземат мерки срещу паркирането на автомобили по тротоарите на ул. “Цар Самуил“ - от кръстовището  с “Александър Батенберг“ по посока на кръстовището с ул.“Патриарх Евтимий. “Автомобилите спират изцяло върху тесните тротоари и възпрепятстват движението на пешеходците“, твърдят те и в подкрепа на думите си ни предоставиха снимков материал. 


Междувременно кметът Иван Гавалюгов използва възможността да информира, че от няколко дни насам Община Ботевград отново провежда акция по премахване на трайно паркирани моторни превозни средства на неподходящи места, но удобни за техните собственици, тъй като са в непосредствена близост до имотите им.  


“Собствениците са предупредени, че трябва ги премахнат. Винаги подхождаме с добро намерение. Не са били санкционирани до момента и за това възприемат, че им е позволено. Предупредени са, поели са ангажимент да преустановят нарушаването на правилата за движение, респективно за паркиране в съответните зони. Ако следващата седмица няма реакция, ще бъдат глобени, както са информирани най-любезно“, обясни Иван Гавалюгов и добави: “Това е практика, която упражняваме в целия град. Желанието ни действително е да изчистим от паразитно, ако мога така да се изразя, паркирани не само автомобили, а вече има, и то не отскоро, бусове, малки камиони, платформи за пътна помощ и т.н.“.


По думи на Иван Гавалюгов, през последните две години над сто автомобила, извън движение, са преместени от общински терени. Една част от тях доброволно, а друга част – от общинската администрация. 


Връчени са поредните 30 предупредителни писма на собственици на спрени от движение автомобили, но в същото време паркирани на улични платна, а някои - на тротоари. Ако не бъдат премахнати в съответния срок, общинската администрация, съгласно нормативната уредба, има правомощия да ги измести на общински паркинг, както и да ги бракува по съответния нормативен ред, ако собствениците им не ги потърсят в двумесечен срок. Това каза още кметът Гавалюгов.   


Той бе категоричен, че санкции трябва да се налагат за всеки автомобил, паркиран по начин, който възпрепятства преминаването на пешеходци. 


“Тези нарушения трябва да се съблюдават и от органите на МВР. Не искаме да си прехвърляме топката, стараем се да работим в синхрон, да сме си взаимно полезни и да се допълваме в дейността си по отношение спазване на общинска Наредба №1 и правилата за движение“, коментира кметът Гавалюгов. Той допълни, че служителите на отдела по обществен ред са написали стотици фишове за паркирани автомобили по тротоарите. 


“Трябва да има и самосъзнание от хората, разбиране и усещане, че всъщност не винаги трябва да минеш по най-прекия път или да спреш на най-удобното място, а да спреш там, където няма да пречиш на останалите участници в движението, дори да ти се наложи да ходиш няколко метра повече или пък, преминавайки по транзитираща улица, а не по второстепенна, да изминеш няколко стотин метра повече с автомобил“, коментира още градоначълникът.