На тържествена церемония на 16 декември т.г. в клуб „Журналист“ Съюзът на българските журналисти връчи годишните си награди 


Нашата съгражданка Иванка Гръбчева Антонова получи специалната награда за цялостна дейност


В непринудена и сърдечна атмосфера в клуб „Журналист“ се събраха номинираните и тези, които бяха дошли да уважат събитието. Хубавото на наградите на СБЖ е в това, че журналисти номинират своите колеги, отдали заслуженото в работата си.


Създалата се нова ситуация не само за нашата страна, но и за целия свят заради коварния вирус, наложи пандемична обстановка, в която журналистическото войнство работи като в някоя гореща точка. Това сякаш даде по-друг привкус на традицията заслужилите в гилдията да бъдат отличени.


„Каква е равносметката до днес? – попита в началото на събитието водещият на церемонията поет, бард, журналист, член на УС на СБЖ, председател на  Комисията по професионално-творческите въпроси Ивайло Диманов. – Изминалата 2021 година бе отново пандемична, тревожна и несигурна. Социалната дистанция и извънредната обстановка по целия свят остави много хора на улицата, много от нас загубиха свои близки. Но дори в най-трудните изпитания на волята, родната журналистическа гилдия бе в постоянна бойна готовност. В Ковид-отделенията, на националните протести, в безсънните изборни нощи, на магистрала „Струма“ или в Дома за стари хора в с. Рояк, навсякъде където дългът ги призове. Благодарим ви, скъпи колеги!“


С тези вълнуващи думи той даде началото на празничната вечер, като щафетата от него пое председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която не пропусна да изрази радостта си, че клуб „Журналист“ е събрал толкова много заслужили имена в българската журналистика. Тя припомни също, че СБЖ отбелязва два професионални празника на журналистите и това са 24 май и 1 ноември, за който казваме, че е не само Деня на народните будители, а и на Ден на българската журналистика, както и дан на Св. Козма и Св. Дамян Безсребренници, като сме подчертавали, че „знаем колко е важно да се работи по съвест“.


„В журналистиката има закон първи и той е истината, истината и само истината – каза Снежана Тодорова. – Журналистите работят в интерес на обществото.“


Тя благодари на всички за направеното през тази отиваща си година и подчерта, че с днешните годишни награди, които се връчват, се отличава работата на журналисти от края на 2020 г. до края на октомври 2021 година.


----------------------------


Тази година се връчиха и специални награди,една от  носителите  на която е дългогодишната режисьорка в БНТ Иванка Гръбчева Антонова, за цялостна дейност. 


Източник: СБЖ