За абонатите на „Балкангаз 2000“ увеличението на цената на газа за януари 2022 год. спрямо декември 2021 е с 25-26 на сто. Това съобщи Михаил Димитров – изпълнителен директор на дружеството. 


„Всеки потребител на “Балкангаз 2000“ може да види във фактурата си, че цената има пет компонента. Най-важният, разбира се, е цената на самия природен газ. Другите четири са свързани с мрежовите услуги. Две от тях касаят „Булгартрансгаз“ и две – „Балкангаз 2000", като тези на местното газово дружество не са променяни от 2020 год. На практика тези 30%, с които се увеличава цената на газа за януари спрямо декември, при нашите потребители се отразява някъде с около 25-26%, в зависимост от вида им – битови, обществено-административни и търговски  и промишлени“, обясни той.  


На страницата на „Балкангаз“ са публикувани януарските цени на природния газ за крайните потребители, цените на присъединява към газоразпределителната мрежа и тарифите за заверки и услуги. От тях ежемесечно се променя само цената на природния газ. Цените за услугите, които „Балкангаз“  извършва, остават същите.  „Те се променят веднъж на пет години, когато се приема бизнес план на дружеството. Цените за услуги, публикувани на нашата страница, са такива от 2020 год. и не би трябвало да се променят  до 2024 год., когато ще бъде приет следващият бизнес план на дружеството“, уточни изпълнителният директор на „Балкангаз 2000“.  


При невъзможност на потребителите  да си заплатят сметките за газ, местното дружество предлага възможност за разсрочено плащане на равни части.  Договорът се сключва през юли месец. Неговото времетраене е от 1 август до края на юли следващата година. 


Повече по темата – от разясненията на Михаил Димитров във видеото под текста!