В интервю за Кабелна телевизия “Ботевград“ изпълнителният директор на “Балкангаз 2000“ Михаил Димитров коментира причините, довели до до отрицателния финансов резултат на акционерното дружество за 2023 год., като основната е намаленото потребление на природен газ, а другата – разходите за балансиране, които са за сметка на дружеството.  


Михаил Димитров коментира и публикация, в която се твърди, че “Балкангаз 2000“ има 20 човека персонал, които са два пъти повече в сравнение с миналата година. Написано е още, че въпреки спада в потреблението на газ, дружеството е увеличило разходите си. Той нарече тези твърдения лъжи, а самата информация определи като дезинформация.


По думи на изпълнителния директор, в същата тази публикация се прави сравнение с газовото дружество в Елин Пелин, като се твърди, че за 2022 и 2023 година то е реализирало печалба. 


“В никакъв случай не искам и нямам в практика си опити да се сравнявам и да гледам в паничката на колегите, но в случая искам да отбележа, че за 2022 година газо-енергийното дружество “Елин Пелин“, също както и “Балкангаз 2000“, е на загуба. Реализираната загуба в Елин Пелин е 27 лева на 1000 продадени кубични метра, а при нас тази загуба е 25 лева на 1000 продадени кубични метра. Разликата не е голяма, но все пак е в наша полза. За 2023 година няма официални данни. Не знам откъде е твърдението, че са на печалба, но искам да отбележа, че през 2023 година дружеството в Елин Пелин работи с цени за газоразпределителната мрежа, за различните видове потребители цената е различна, от 14 до 28% по-високи от тези на “Балкангаз 2000“, коментира Михаил Димитров. “Не знам защо, по каква причина и от какви подбуди са публикувани тези лъжи, но искам да се знае, че са лъжи. И ние няма да толерираме разпространяването на лъжи по наш адрес“, категоричен е той. 


Повече подробности по темата – от видеото към текста!