На 6 януари Православната църква отбелязва Богоявление - Йордановден. Празникът ознаменува кръщаването на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В момента на ритуала небето се отваря и Светият дух слиза при Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".


На този ден на много места се извършва ритуалното спасяване на Светия кръст. За поредна година в община Етрополе, традицията бе спазена, този път местността „Синия вир“, където присъстваха заместник-кметовете на община Етрополе, г-жа Росица Христова и г-жа Станка Димитрова. Председателят на ОбС – Етрополе, г-н Марин Маринов, се включи в ритуала по спасяване на кръста. 


В слънчевата сутрин на Богоявление, от 12 души – ентусиасти, 10 скочиха във водите на Суха река за здраве и берекет през годината. За пореден път, най-бърз сред всички бе Тихомир Василев, на 37 години от село Малки Искър, който успя да хване Свещения кръст и получи награда от заместник-кмета г-жа Димитрова.


За доброто настроение на  всички присъстващи се погрижиха Духов оркестър „Етро-брас бенд“, Танцов ансамбъл „Балканска младост“, чиито танцьори за пръв път в историята на провеждането на Богоявление извиха мъжко хоро в студените води на реката. Техните имена са Генади Николов, Стоян Илиев, Васил Ценков, Даниел Савов,  Николай Пушкаров и Пламен Пушкаров. С тях се хвана и г-н Марин Маринов.


След традиционната програма, Община Етрополе бе организирала почерпка за всички присъстващи за здраве и благоденствие! 


Източник: Общината - текст и снимки