Управлението на отпадъци е един от приоритетите на общинската администрация през настоящата година, посочи кметът Иван Гавалюгов. „Надявам, се че 2022-ра е година, в която ще ускорим процеса по създаване на условия за разделно събиране на отпадъците от гражданите“, подчерта той и добави, че това ще стане с поредица от акции, прояви и действия в тази посока. 


„Надявам се, че през тази година, ще успеем да стартираме процеса по изграждане на инсталацията за сепариране на битови отпадъци и за компостиране на зелени отпадъци. Така че това ще е един от приоритети през настоящата година“, каза той. 


Като втори акцент кметът изведе „по-осезаеми, конкретни и категорични действия по регулиране на движението по улиците на Ботевград и начина на паркиране и престой. „Въпреки че и към настоящия момент нещата ясно се регламентирани в Закона за движение по пътищата и в общинската Наредба №1 по отношение на паркирането на моторни превозни средства по тротоарите, казвал съм и друг път, че Общината и органите на реда от местното полицейско управление не изпълняват стриктно всички тези предписания по редица прагматични, нека така да ги нарека, причини“, коментира градоначалникът. Иван Гавалюгов съобщи, че Общината обявява гратисен период, през който гражданите отново ще бъдат помолени да не нарушават правилата за паркиране, а след този период към всеки нарушител ще се проявява нулева толерантност. Той уточни, че акциите за санкциониране за неправилно паркиране ще започнат от 20 януари.


„Вярвам, че през тази година ще бъде приет Генералният план за организация на движението в Ботевград, който премина обществено обсъждане и предстои приемането му от Общинския експертен съвет по устройство на територията, а в края на месец януари ще бъде внесен за гласуване в Общинския съвет, за да може да се реализират предвидените в него действия и мерки“, обясни Иван Гавалюгов. 


Продължаване на подмяната на водопровода в селата и в Ботевград  е друг основен приоритет в работата на Общината през тази година, който ще се изпълнява с по-мащабни действия и на база осигурено финансиране, посочи кметът. И през  2022-ра ще продължи благоустрояването на междублоковите пространства, съобщи той. 


„Завършване на ремонта в нашата Многопрофилната болница за активно лечение, включително и осигуряване на средства за подмяна на най-необходимото медицинско оборудване. Процесът по подмяна започна преди няколко години, а тази година възнамеряваме да осигурим средства за подмяна на рентгена и скенера в болницата. Амбицията да превърнем нашата болница в най-добрата общинска болница в страната, ще трябва да я подплатим с конкретни действия. Това няма да стане за една година, но е конкретно намерение, което ние, вярвам, ще успеем да реализираме", заяви още кметът.