Социалдемократът в румънския парламент Виктор Негреску предложи намаляване на Данък добавена стойност върху презервативите, изтъквайки социални и медицински аргументи. Румънският депутат разпространи специално съобщение до медиите със своето предложение. В него той изтъква, че по-ниският ДДС върху презервативите ще стимулира жизнената активност на хората и ще се отрази благоприятно върху цялостното им здравословно състояние.

Предложението е предизвикано и от все по-нарастващото число на заразените със СПИН в Румъния. 25 000 са установените носители на вируса в северната ни съседка, като 70% от тях са млади хора.

Депутатът мотивира предложението си и с друг факт – 160 000 са абортите, които ежегодно се правят в Румъния, като 10% от тях са на момичета между 15 и 19-годишна възраст.

„Тревожната статистика и обстоятелството, че средната стойност на ДДС върху презервативите в Европа не надхвърля 10%, ме карат да искам намаляване на ДДС върху презервативите и в Румъния. Така ще се помогне на хората за по-малко рискове и ще покажем, че можем бързо да се приспособяваме към новите предизвикателства“, посочи Виктор Негреску