От днес, 11 януари, хората с потвърден COVID-19 подлежат на задължителна изолация за период от 10 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно изследване. Всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция подлежат на 7-дневна карантина, считано от датата на последния им контакт с потвърдения случай. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес. До този момент изолацията беше 14 дни, а карантината - 10 дни.

Карантината на контактни лица вече ще може да бъде прекратявана по-рано за ваксинирани с допълнителна (бустерна) доза. За целта най-рано 72 часа (на третия ден) от поставяне на карантината, човекът може да си направи PCR тест и ако той е отрицателен, да изпрати резултата по имейл на съответната регионална здравна инспекция и на това основание директорът й да прекрати карантината. Това става до 24 часа от изпращане на документа
Със същата заповед се отменя условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение.
Издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок.