Гледам положително на всички опити да се облекчат разходите за електроенергия, да се компенсират най-вече по адекватен начин, и което е много важно, те да станат относително предвидими, защото ние не можем да променяме приходите си ежемесечно, с които да компенсираме увеличаващите се разходи за електроенергия, което е абсолютно необходимо, за да функционира нормално една община. Така кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов коментира варианта държавата да прави централизирано закупуване на електроенергия, за да има предвидимост в цените за 12 или 24 месеца, а общини, детски градини, училища и други за закупуват от нея. 


„Общините са поставени на равна основа с бизнеса, без ние да сме икономическа организация, която може да калкулира директно в цената на продукта, на услугата си увеличените разходи за ток. Гледам положително, не съм запознат с конкретиката. Много идеи се обсъждат, включително и сутринта енергийни експерти обсъждаха в ефира на национални медии какви биха били възможните варианти, като винаги казваха, каквото и да предложи правителството в тази посока, то трябва да бъде одобрено от европейската комисия, за де не противоречи на европейските директиви.Тези компенсация от 250 лв. за мегаватчас за януари и февруари биха помогнали. Възможността да купуваме ток на преференциални цени, макар и на нерегулирания пазар, е добре дошла за всяка една община“, коментира още Иван Гавалюгов.  


Според него държавното управление много сериозно трябва да погледне към общинските бюджети и възможността за генериране на собствени приходи. „Все още съществува финансова централизация на средствата, затова всички искаме, най-вече общините, разбира се, децентрализация. Коментирали сме възможните варианти. Те бяха обявени като намерение и включени като ангажименти в коалиционното споразумение на настоящото правителство, част от данъците върху работните заплати да остават в общините. Това към момента е само намерение, което вероятно, надявам се, да го видим в Бюджет 2023“, допълни градоначалникът. 


Повече по темата – във видеото към текста!