До 20 март правителството ще премахне зеления сертификат, съобщи на извънреден брифинг премиерът Кирил Петков заедно с министъра на здравеопазването. Решението на властта идва два дни преди обявения протест на "Възраждане". Здравният министър Асена Сербезова обаче подчерта, че това решение няма връзка с планирания протест. 


"Но в никакъв случай не мога да кажа, че това е свързано с протеста на "Възраждане", каза министър Сербезова.


"Нашият прогнозен план дава 20 март за края на зеления сертификат в България", заяви министър-председателят.


"Успяхме да прогнозираме, че някъде към 20 март 2022 г. ще е възможно да прекратим всички ограничения в страната, произлизащи от зеления сертификат, и той да остане единствено действащ в европейския регламент за пътуване", допълни Кирил Петков.


Петков изтъкна и мотивите за това решение на властите.


"Както се вижда на картата на портала с регионите, червеният цвят отстъпва на жълтия. Влизаме цялата страна в етап две и етап три, като очакваме със скоростта, с която се движим по нашия модел, че ще стигнем и до етап едно в съвсем къс период. Това означава, че цяла България ще бъде в зелена зона", коментира той развитието на епидемията у нас.


"Това беше благодарение на методиката, която създадохме с целия отбор на базата на интензивни легла и на базата на модел, който изчисляваше реалните опасности за здравната система", допълни още министър-председателят. Петков отчете, че за 60 дни у нас са поставени около 800 хил. дози ваксина. "Ще продължим да стимулираме българите да се ваксинират", обеща още той. 


"Успяхме да минем през тази омикрон вълна без масово затваряне на училища и бизнеси", обобщи премиерът.


Намерението на здравните власти е премахването на зеления сертификат да стане плавно на три стъпки до 20 март, като първото разхлабване на изискванията за представянето му ще бъде още на 24 февруари.


"Правим тристъпково облекчаване. Вървим до пълно отменяне на ограниченията", каза и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


От тази дата собственици на обекти ще могат да допускат лица без да им изискват документа. Ограничението за персонала обаче остава и след тази дата. От 5 март ще бъдат допускани лица до посещение на търговски обекти и всички други общественозначими места без да им изискват да показват сертификат.


Изискването за зелен сертификат за персонала ще отпадне окончателно на 20 март, обясни Кунчев.


"И ако нещата вървят в очаквания от нас ход, на 20 март можем да обявим, че посещението на различни обекти и в училище ще става без изискване на зелен сертификат", обобщи доц.Кунчев.


Ще останат да важат само ограниченията от европейския сертификат при задгранично пътуване.


"Той ще важи само и дотолкова, доколкото, ако човек иска да пътува, това му осигурява възможност за пътуване по света, не само в ЕС", обясни той.


Според него маските на обществени места би трябвало да отпаднат най-късно, защото те играят ключова роля в предпазването.


"Няма да е вечно това тестване на учениците", каза още доц. Кунчев, като добави, че докога ще се запази, предстои въпросът да се обсъди.


Ангел Кунчев отчете спад на заболеваемостта с 25% и изрази надежда, че вече настъпва спокоен период. "Шансът да се появи нов щам е минимален", каза епидемиологът. Опасенията му не са свързани с лятото, а по-скоро с есенния сезон. не очаква нов щам у нас да създаде проблеми, по-скоро притеснения може да дойдат чак през есента.


"Разбира се, че винаги има такава опасност, оставаме в готовност за реакция, ще се вземат съответните противоепидемични мерки", каза доц. Кунчев.


"След две години ограничения идва моментът, в който можем да кажем, че нещата вървят добре", изрази задоволоството си главният държавен здравен инспектор. Той съобщи, че спадът на заболяемостта е 24,8%, което е значително, по думите му. Новите заразени са паднали под 6000, а под 600 - настанените в интензивните отделения пациенти, обобщи Кунчев. Той изрази очакване, че още тази седмица броят на новозаразените ще падне и под 5000 души.


"Постепенното отпадане на мерките не би следвало да означава, че не си заслужава да се ваксинираме", коментира от своя страна министърът на здравеопазването.


Асена Сербезова посочи, че 90 на сто от тези, на които се усложнява състоянието или губят битката с COVID-19, не са ваксинирани.


"Кризата оголи редица несъвършенства на системата, но част от проблемите имат своето дългосрочно решение, за което сме възложили анализи, за да бъдат взети необходимите решения. Ваксинационното покритие се покачва, но е по-ниско от средното за ЕС", добави здравната министърка.


"Има математически модел, даващ ни възможност да прогнозираме, и имаме основание да вярваме, че нещата ще се случат по очаквания начин", каза министър Сербезова в отговор на въпрос възможно ли е предвиденото поетапно облекчаване на мерките да не се осъществи. "На този етап няма основание да мислим, че нещо може да се обърка", допълни тя.


И припомни, че се наблюдават над 20 фактора - брой заразени, заетост на леглата в болниците, ниво на смъртност, брой повиквания към спешна помощ, завършили с хоспитализации заради вируса и др. Процентът ваксинирани е над 30 на сто и продължава да нараства, обобщи министър Сербезова.