Превантивните дейностите се изпълняват от  Сдружение „АРЗ Солидарност“ и Превантивно-информационните центрове (ПИЦ) в страната


Експерти от цялата страна ще консултират и насочват ученици на възраст 12-19 г. с помощта на специални онлайн въпросници за превенция на употребата на наркотици. Целта на въпросниците е да послужат като мост между експертите и младежите в риск от употреба – директно или през важните възрастните в живота им и да им помогнат да вземат навременни мерки след оценка на ситуацията и нуждите им.


Интерактивните онлайн инструменти за селективна и индикативна превенция са изработени от психолозите от Сдружение „АРЗ Солидарност“ в тясно сътрудничество с експерти от Национален център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Въпросниците са в три варианта: за ученици, за родители и за учители, педагогически съветници и училищни психолози. Дейностите са в изпълнение на Стратегическа задача от Националната стратегия за борба с наркотиците (2020-2024 г.) и са финансирани от Министерство на здравеопазването чрез Национален център по обществено здраве и анализи.


Всеки, който попълни въпросник, ще получи кратка препоръка или ще бъде насочен към консултация със специалист за допълнителна оценка и осъществяване на определения вид превенция в случай, че това е необходимо. Това от своя страна ще подпомогне превенцията на употреба или на зависимост към наркотици.


Целта на въпросниците е да послужат и като мост между хората в нужда от цялата страна и специалисти от Превантивно-информационните центрове, които са в близост до тях, така че да имат възможност да получат адекватна помощ и консултация на живо.


На въпросниците ще могат да отговарят анонимно неограничен брой хора.


„Стъпихме на близо 20 годишния си опит в работа със зависими и хора в риск от зависимост, за да изработим онлайн въпросниците и се надяваме, че чрез социалните мрежи и с помощта на медиите ще достигнем до възможно най-много тийнейджъри, за да им помогнем да не попадат в капана на зависимостта от наркотици.“ Това коментира Светослав Кирилов, директор на Сдружение „АРЗ Солидарност“.


Освен въпросниците в дейностите е включена и допълнителна помощ за учениците и техните родители чрез информация, онлайн дискусии и експертно мнение по битуващи митове, свързани с употребата. Сред тях са: кога трябва да започнем да говорим с детето си за наркотиците; как поставяме граници на нашия тийнейджър; кои са най-трудните теми за разговор децата и др.


Скриниг въпросниците могат да бъдат открити ТУК