Доклад за социално-икономическото развитие на село Трудовец в края на 2021 год. е внесен за обсъждане в Общинския съвет. От уводната част става ясно, че всички обекти, за които са били заложени средства в бюджета на Община Ботевград за миналата година, са изпълнени: подмяна на водопровод и преасфалтиране на ул. Дунав /1 062 кв.м/; подмяна на водопровод и преасфалтиране на ул. “Любен Каравелов“ / 1788 кв.м/; преасфалтиране на ул. “Драган Черния“ / 1 266 кв.м./, след цялостна подмяна на водопровода; асфалтиране и полагане на пътни ивици по ул. “Огоста“ /856 кв.м/, след цялостна подмяна на водопровода и канал; цялостна подмяна на отоплителната инсталация в ОУ “Любен Каравелов“; подпорна стена ул. “Христо Ботев“ /10 м/, река Касица; канализация на ул. “Бистрица“ /188 м/; изкърпване на компрометирани участъци от пътната настилка по ул. “Цар Симеон“ /560 кв.м/; изграждане на две повдигнати пешеходни пътеки и два спящи полицаи на бул. “Цар Освободител“; почистване, култивиране и контрол по преустановяване изхвърлянето на строителни отпадъци на площадката в близост до завода “Горна Баня“. 


Кметът посочва като най-сериозен проблемът с налягането на водата в селото. “Остарялата водопроводна мрежа не издържа повишаване на налягането и се предизвикват аварии. Особено негативна е ситуацията в горната част на селото – ул. “Беласица“ и нейните преки., където налягането е твърде ниско. Във връзка с този проблем има внесен проект за подмяна на централния водопроводен пръстен в селото. Надяваме се той да получи финансиране“, пише кметът Еленко Иванов в доклада до местния парламент. 


Монтаж на пътни знаци, опресняване на маркировка на пешеходни пътеки, поддържане на парк “Ракитин“, обновяване на пространството около паметника на загиналите във войните, извършено със съдействието на Министерството на отбраната, създаване на нови цветни алеи, за които съдействие са оказали ОП БКС и ученическото самоуправление към училището в селото, почистване на тротоарите, което се извършва с участието на граждани, почистване на нерегламентирани сметища по коритата на реките “Касица“ и “Калница“, поддържане на гробищния парк, раздадени 115 кофи за смет – това са само част от дейностите, реализирани от Кметство Трудовец. 


Във вилна зона “Лозята“  се изгражда газопреносна линия. Към края на 2021 год. Има издадено разрешение за строеж. Изградено е улично осветление на ул. “Лагера“ /главен път/. Продължава поетапното поставяне на нови лампи на нужните места. Почистват се сметища, кастрят се дървета, косят се пътни банкети. Това се посочва в точката “Дейности във вилна зона “Лозята“. Като нерешен е изведен проблемът с бездомните кучета. 


За миналата година администрацията на Кметство Трудовец е обработила 1 383 преписки, в това число заверени пълномощни – 219 броя, удостоверения за наследници – 440, удостоверения за постоянен и настоящ адрес – 168 броя, скици – 284 броя, и други видове технически и административни удостоверения и смъртни актове. 


Докладът е обширен и добре структуриран. Съдържа конкретна информация и за други дейности в следните области: екология и чистота, социална политика, култура, образование, здравеопазване, икономика и бизнес, спорт. 


В точката за образование се посочва, че детската градина в селото се посещава от 90 деца, а в училището учат 156 ученици. 


“Учебната дейност в училището е пълноценна. Създават се групи за допълнителна работа по проекти на МОН, спешни са участията в състезания и конкурси. Традиционно на националното външно оценяване по математика и БЕЛ, седмокласниците показват успех над средния за общината, а през учебната 2020/2021 год. – над средния за областта и страната“, се казва в доклада. 


Кметството, съвестно с ОУ “Любен Каравелов“, търси финансиране за подновяване настилката на волейболното и баскетболното игрище в двора на училището.