Както Ви съобщихме, общинското ръководство поиска съгласието на Общинския съвет за разшираване на зоната за платено краткотрайно паркиране в Ботевград с още две пространства – паркингите зад „Фреш маркет“ и зад блока срещу кино „Форум“. Докладната записка с това предложение беше разгледана и приета от общинските съветници на редовното заседание, което се проведе вчера – 24 февруари.  


В отговор на наш репортер, кметът коментира необходимостта от разширяване на “синята зона“ в Боневград“.


“По сега действащите общински наредби, живущите в близост до зоните за платено паркиране, имат право да си закупят годишна винетка на стойност 80 лв. Повечето хора, живеещи до двата паркинга, в началото бяха резервирани, но с времето се убедиха, че това е удачният вариант“, обясни той и допълни: „И дано не звучи популистки, но ако някой прецени, че тази годишна такса е непосилна за него, аз съм готов със собствени средства да му помогна финансово.“.


Иван Гавалюгов обясни още, че при изготвянето на схемите за разполагане на новите паркоместа на двата паркинга, са взети под внимание и търговските обекти в района и подходите към тях, както и възможността там да влиза и излиза комунална техника за обслужване. 


Кметът подчерта, че Общината не се стреми да печели от платените зони за паркиране. “Достатъчно е те да се самоиздържат. С разширяването на „синята зона“ целим намаляване на трафика на автомобили в центъра и въвеждането на ред по отношение на паркирането там“, посочи той.


Още по темата – във видеото!