Жители на вилната зона на село Скравена се оплакват от лошото състояние на обходния път до техните имоти. Както вече сме писали, преди няколко месеца там се състоя протест срещу липсата на удобна отбивка за вилната зона и манастира „Св. Николай“, както срещу лошото състояние на алтернативния обходен маршрут.


Проблемът на хората стигна и до национални медии. На днешния брифинг с кмета на Община Ботевград – Иван Гавалюгов, присъстваше и репортер на bTV – Маргарита Стефанова.


„Да, този път е ангажимент на общината. Това съм го заявявал няколко пъти на срещи с кмета на селото и живущи във вилната зона на Скравена. Пътят ще бъде обновен. Конкретни срокове за извършване на ремонта не мога да дам, но вече служители на Общината проверяват състоянието на участъка и съвсем скоро ще изготвят количествено-стойностна сметка на дейностите, които трябва да се извършат по него“ – отговори кметът Иван Гавалюгов.


През последните месеци в общинската администрация са постъпили няколко такива оплаквания от граждани по повод затруднен достъп до имоти, земеделски земи и други. Причината за това са дейностите по изграждането на новия високоскоростен път, както и ремонтът на пътя Ботевград – Ребърково. Това стана ясно още от изказването на кмета. 


„Хората търсят подкрепа от общината, за да достигнат до земеделски си земи, но в повечето случаи ние можем да бъдем само посредници. Имаме сигнали за затруднен достъп до имоти в землищата на Новачене, Скравена и Ботевград. Разбира се, правим всичко възможно да помогнем. В момента Община Ботевград прави обходен маршрут за достъп до земеделските земи, намиращи се северно от новия път“ – съобщи още Иван Гавалюгов.


Според кмета, в проектите за изграждането на новия четирилентов път до Мездра има доста недомислици, както и сериозни пропуски по отношение на осигуряване достъпа на земеделските производители до земите им. „Не мога да кажа, че строителят на пътя не ни съдейства. Донякъде той прави някои неща по наша молба, абсолютно извън неговите задължения по одобрен и съгласуван план с Агенция "Пътна инфраструктура", както се казва – на добра воля", добави кметът.