Жалгирис е готов на крайни действия след последните решения, които Евролигата взе заради конфликта между Русия и Украйна. Преди броени часове стана ясно, че от най-силната клубна надпревара на Стария континент планират да преместят мачовете на отборите от Русия на неутрални терени.


Ръководството на шампиона и носител на Купата на Литва не смята да се изправя срещу отборите от Русия до края на 2021/2022, независимо къде се провеждат срещите.


 „Както обявихме вчера, нашите ценности не се променят – ние не искаме да играем с клубове от страна, която използва военна агресия и това е позиция, която предложихме на Евролигата и нейните клубове. Лигата и нейните клубове обаче се наклониха към гладко завършване на сезона“, категоричен е генералният мениджър на Жалгирис Паулиус Мотиеюнас.


 Не искаме да играем гореспоменатите мачове и сме съгласни да поемем минималните санкции – служебни загуби с 0:20. Ще говорим с лигата и клубовете за това, но не можем да се съгласим лигата да ни наказва с парични санкции (правилата на Евролигата сочат глоба между 100 и 200 000 евро за един мач) или отстраняване от лигата (възможна е дисквалификация между 1 и 3 години). Ценностите са важни за нас, но ние не искаме да отнемаме Евролигата от нашия отбор, от нашите фенове и от Литва, затова не хвърляме ултиматуми и ще продължим дискусиите с лигата, за да намерим единно решение“, казва още шефът на литовския клуб.


 Според програмата на Евролигата, Жалгирис трябва да се изправи срещу ЦСКА Москва на 25 март, както и срещу Зенит на 8 април.