Тази вечер баскетболистите на Балкан спечелиха като домакини срещата с израелския Ирони Нахария с 87-73 (13-24, 27-15, 29-17, 18-17). Това бе първи мач от група D на Delasport Балканска лига, в която са още един тим от Израел - познатия Макаби Хайфа, и ТФТ Скопие от Северна Македония.


Балканци не започнаха добре и още след средата на първата четвъртина Ирони натрупа двуцифрен актив,  тя завърши при 24-11 за гостуващия тим. През втория период зеленобелите бързо коригираха действията си в най-вече в защита, а и нападение, спечелиха го с 27-15 и на полувремето вече имаха аванс, макар и само от 1 точка.


Лошото бе, че в тази част неприятна контузия получи Станимир Маринов, който се хвърли самоотвержено за една топка и след сблъсък с противников играч  дълго време не можа да се изправи. Болката му бе доста силна. впоследствие се оказа, че е извадил рамо, което е твърде болезнено, и той нямаше как да довърши срещата.


Въпреки отсъствието на Стамбата неговите съотборници продължиха да играят силно и през третата четвъртина- Резултатът от нея е 29-17 за Балкан. В средата на последната част преднината на зеленобелите достигна до 18 точки.


Но последваха някои прибързани действия и неточни стрелби от тяхна страна, от което се възползваха техните съперници.  Със серия от 11-0 те се доближиха само до 5 точки пасив и напрежението в залата започна да се чувства осезаемо. Именно тогава обаче дойдоха три поседователни убийствени тройки на Уошингтън, които попариха надеждите на Ирони Нахария и мачът завърши с 14 точки повече за Балкан - 87-73.


Отново Амад Рори бе най-резултатес с 16 точки, той бе близо до дабъл-дабъл с 9 овладени борби, има и 4 асистенции.  С по 15 точки са Уошингтън (6 борби и  5 тройки от 8 шута) и новото попълнение Крисчън Джоунс, който освен това направи дабъл-дабъл с 11 овладени топки под двата коша.  Много силно се включи и Илиян Пищиков, който реализира 13 точки. С 10 точки и 8 асистенции е Дерик Маркс. Николай Грозев вкара 7 точки, с 6 е Димитър Димитров, който бързо натрупа лични нарушения, Александър Гавалюгов добали 3 точки за малко повече от 2 минути игра. Заради здравословни проблеми не можа да вземе участие Крис Минков.


За Ирони Нахария, който е лидер във втора дивизия на шампионата на Израел,най-резултатен с 19 точки е Стефон  Бранч, с 15 точки е гигантът Алексей Чубревич, 10 отбеляза Йогев  Охайон.


 В следващия мач от група D, който е на 17 март, Балкан е гост на ТФТ Скопие.


Педи това обаче само след два дни -на 10 март, Балкан ще бъде домакин на Ямбол в първия мач от третото завъртане в редовния сезон на НБЛ. А в неделя, 13 март също е домакин, приема Спартак Плевен.


Сн.: БК Балкан