С 9 стотинки за седмица за седмица е скочила цената на литър олио на едро, сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища, съобщи bTV. Производители на олио прогнозират двоен скок в цената на рафтовете в магазина, посочвайки, че причината, заради която са нарушени доставките на слънчогледово масло, е войната в Украйна.


80% от световното производство на слънчогледово олио е концентрирано в Русия и в Украйна, Съответно нарушаването  на доставките от тези дестинации предизвика повишаване на търсенето от западноевропейски страни, от Азия към българските производители, което доведе до изключително увеличение на цената на слънчогледовото олио в България. Това обясни пред bTV Георги Веселинов – търговски директор на фабрика за олио. 


Високите цени на електроенергията и горива са другата причина за скока на цената, посочи Георги Веселинов. 


В Ботевград цената на олиото достигна 5,59 за литър. Наша проверка показа, че в квартален магазин цената на различните марки олио е от 4,99 лв. до 5 лв., а в един от големите супермаркети – от 3.89 до 5.59 лв. за литър. 


Междувременно от правителството са категорично, че е налице спекула. Цена от 5 лева за литър олио е спекула, подчерта на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Корнелия Нинова, цитирана от bTV.


“Производствената цена на литър е 2 лв. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 лв. не е нормална“, отбеляза тя и определи като неоснователни твърденията, че спреният износ на слънчогледово семе от Русия и Украйна е довел до скок в цените. “Имаме 1.5 млн. тона слънчогледово семе, което стига до 4,5 г. производство на олио. Липса на суровина няма“, заяви тя.  По нейни думи собствениците на слънчогледово семе, производителите на олио задържат количествата в складове и фабрики в очакване да се вдигне ценната или да го изнесат на по-високи цени.


“Няма да допуснем малцина да станат милионери за няколко дни  и нощи на гърба на българските граждани“, заяви още тя и обяви, че Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите и Агенцията по стокови борси и тържища ще започнат проверки, за да се стовари “цялата сила на държавата“ върху спекулантите.