Панелните жилища в Ботевград все още поддържат високи цени. Очаква се обаче те да поевтинеят значително – прогнозира местният брокер Иванка Златева. Тя посочва, че основната причина е големият обем ново луксозно строителство на територията града, което излиза на пазара.

“В момента цените на тристайните панелни апартаменти в района на Автогарата и на болницата варират между 75 000 и 80 000 лв. Толкова струват и тристайните панелки при бившия завод “Чавдар” и в ЖК “Васил Левски”. Цените на новото тухлено строителство вървят от 600 до 680 евро на квадратен метър. В тях се калкулира и квадратура от общите части. Положението в съседния град Правец не е по-различно. Цената на тристаен панелен апартамент в сравнително добро състояние  може да стигне до 70 000 лв. В момента в града се строи тухлена кооперация. Определената цена на квадратен метър жилищна площ е 650 евро. Покупко-продажбата се извършва на зелено. Но в момента това е масово явление, което има своите предимства както за предприемачите, така и за клиентите” – обясни Златева.

През  летните месеци пазарът на недвижими имоти е сравнително спокоен. Търсеното намалява, а цените се задържат на определено ниво. На този етап обаче поевтиняване няма – каза брокерът.