Най-ценният европейски баскетболен трофей - Купата на Евробаскет 2022 идва в Ботевград за Купата на България. Това ще стане точно в събота, 26 март, по време на полуфиналните срещи от надпреварата в "Арена Ботевград", когато феновете в Ботевград ще могат да видят и да се снимат със специалния трофей.


Припомняме, че през септември тази година мъжкият национален отбор на България ще участва на Евробаскет за първи път от 10 години. "Трикольорите" ни са в група А заедно с действащия световен и трикратен европейски шампион (2009, 2011,2015 год.) Испания, Турция, Русия, Белгия и домакина Грузия.


Купата на Евробаскет носи името на бившия президент на ФИБА Европа Николай Семашко. Специален достъп ще бъде осигурен и на всички бивши баскетболисти, които са защитавали цветовете на България на европейски финали. Именно първо на Ботевград се пада честта да приеме трофея. 


Купа Николай Семашко е нарешена на родения през 1907 г. руски функционер, който е Вицепрезидент на ФИБА между 1960 и 1976 г., и президент на ФИБА Европа от 1967 до 1976 г. Той е автор на няколко труда за физическата подготовка и тренировките на баскетболистите, а от 2007 г. е член на Залата на славата.


Трофеят е представен официално за ЕвроБаскет през 2017 г. и за първи път е спечелен от Словения.


Купата е висока 26,5 см и с диаметър 35 см като е със специална текстура, наподобяваща баскетболна топка.


https://www.youtube.com/watch?v=T_iHICs4OVU&t=14s