През следващите няколко години населението в България ще намалее с близо три милиона и така ще оглави класацията за най-бързо изчезваща нация. Това твърди световноизвестният учен Карл Джераси, информира БНТ.

Професорът, останал в историята като откривател на хапчето "анти бебе", изнесе тревожните данни пред студенти във великотърновския университет. По думите му този процес може да бъде овладян, само ако държавата вземе спешни мерки и стимулира младите семейства да имат повече от две деца.

Българските жени трябва да чувстват сигурност и подкрепа от държавата, за да раждат поне три деца. Ако все повече самотни майки отглеждат само по едно дете, държавата ви е в опасност, твърди бащата на противозачатъчното хапче.

"До 2050 година населението на България ще спадне с 34 %. Трябва да има светлина в тунела, за България това е трудно. Това, което трябва да се направи е да има сексуално обучение, да се раждат повече деца!", заяви безапелационно Карл Джераси.

"Раждаемостта е световен проблем, но за България данните са особено тревожни", заяви още професор Джераси и допълни, че очевидно младите семейства все още чувстват несигурност и не планират повече деца.

Мнението на специалиста е, че в България по традиция много, много малко се използват контрацептиви: "Тук, например, има повече аборти, отколкото в останалите държави. Семейното планиране трябва да бъде приоритет за държавната ви политика".

Бащата на професор Джераси е българин, затова той не случайно е у нас. Вярва, че младите хора ще върнат авторитета на семейството, затова планира да се срещне със студенти в цялата страна.