След двугодишно прекъсване, заради извънредната епидемична обстановка, на 24.03.2022 г. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Ботевград, се проведе общинският кръг на Националната ученическа викторина по безопасност на движението - „Да запазим децата на пътя“, през учебната 2021/2022 година.


Викторината е включена в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2021/2022 г. със заповед на министъра на МОН.


Целите на състезанието са: изграждане на умения и навици за действие в условията на пътното движение и формиране култура на безопасно поведение на пътя. Класирането е отборно. Всеки отбор се състои от  ученици от 5,6 и 7 клас. Общинското състезание се организира и проведе съвместно от: СБА - Ботевград, РУ на МВР - Ботевград и Община Ботевград.


В състезанието участваха пет училищни отбори от пет училища на територията на община Ботевград: ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ - Ботевград , ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Ботевград, ОУ „Отец Паисий“ - Врачеш, ОУ „Любен Каравелов“ - Трудовец и ОУ „Васил Левски“ - Ботевград.


Общинският етап на викторината се проведе в пет кръга. 1 кръг - отборно решаване на теоретичен  тест с 20 въпроса. 2 кръг-викторина - отговор на 20 въпроса. 3 кръг - сглобяване на 4 пътни знаци, под формата на пъзел, за 5 мин. 4 кръг - установяване на повреда/неизправност по велосипед. 5 кръг - ситуация за оказване на долекарска помощ в пътно-транспортно произшествие с посочени конкретни действия, които трябва да бъдат подредени в правилна последователност на изпълнение.


Състезанието беше спечелено от отбора на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, който се представи отлично и завоюва максималния брой точки. На учениците от отбора им предстои явяване на областен етап на викторината. Той ще се проведе през м. април и домакини ще бъдат отново ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Ботевград.