Община Ботевград днес проведе акция за премахване на спрени от движение моторни превозни средства, паркирани върху общински терени – зелени площи, тротоари и други. Редът за премахване на тези автомобили е регламентиран в Наредбата за управление на отпадъците.


Днешната задачата на отдел „Контрол по сигурността и обществения ред“ бе да премахнат четири автомобила. Тя се извърши с помощта на служители и техника на ОП БКС. Първата кола за вдигане бе Рено Симбол, бивш таксиметрова автомобил, паркирана в ж.к. „Васил Левски“ - новата част.


„И четирите автомобила, които ще вдигнем днес, са със завършила документална процедура по уведомяване на собственика. Тя отнема много време. Кореспонденцията със собствениците на тези коли е започната още през месец ноември 2021 г.“ – каза Анелия Виткова - началник отдел „Контрол по сигурността и обществения ред“.


По време на акцията се появи собственика на набелязания за вдигане автомобил. Той не бе съгласен със случващото се и подаде сигнал на телефон 112. Според общинските служители обаче, притежателя на таксито е бил уведомяван неколкократно и знае за процедурата. На място пристигна патрул на РУ – Ботевград. Полицаите прегледаха документите, които бяха изрядни и вдигането на автомобила продължи.  


Докато течеше акцията Анелия Виткова получи обаждане от своите колеги, че другите три автомобила, включени в днешната акция, вече са премахнати от общинските терени.


„В момента текат документалните процедури на още 15 автомобила, паркирани върху общинска собственост. Когато те приключат и колите не са премахнати, ще пристъпим към служебното им отстраняване.“ – допълни още Виткова.