Калоян Златев е ботевградчанин,  ученик е от 11-ти клас на Националната професионална гимназия по компютърни системи и технологии в Правец. Той изготви филма за летеца от Ботевград – поручик Гаврил Вълканов, с който участва в тазгодишното издание на Национален исторически конкурс, организиран от фондация „Ценности“. За надпреварата разбира от учителката си по български език и литература – Сийка Ценева. 


„Идеята на конкурса беше да се представят значими, но забравени събития или личности от родния край. Спрях се на личности. В избора ми помогна посещението ми в Исторически музей - Ботевград и Рени Лазарова - директор на Исторически музей - Ботевград. Тя ми показа експозиции, представящи местни събития и личности. Вниманието ми бе привлечено от изложбата, която разказва за летеца Гаврил Вълканов – високо образован човек, участник в сражения, преподавател, носител на ордени, незаконно репресиран, а в последствие – реабилитиран. Човек, за когото има какво да се разкаже и за когото трябва да се знае“, сподели Калоян Златев. 


Директорът на музея свързва Калоян с дъщерята на поручик Вълканов – Незабравка Първанова, която му предоставя повече информация, снимки и документи за филма. В продължение на два месеца Калоян проследява внимателно живота на летеца от Ботевград, за да събере най-важните моменти от него в своята разработка с продължителност малко над 20 минути. 


По случай Международния ден на авиацията и космонавтиката, който се отбелязва днес – 12 април, Калоян Златев е изпратил поздравителни адреси до президента на Република България - генерал Румен Радев, и до бригаден генерал Юлиян Радойски- началник/ректор на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, където поручик Вълканов е бил преподавател. Към поздравленията  е приложил  диск с документалния филм, разказващ историята на летеца от Ботевград  – герой и защитник на България. 


Авторът предостави своята документална разработка и за читателите на botevgrad.com, която представяме на Вашето внимание по повод днешния празник.