Дни остават да великденските празници. Заедно с това Историческият музей - в Етрополе отвори отново врати на Работилницата за рисуване на етрополски "плескани" яйца.  


Вече започнаха да преминават групите от желаещи да нарисуват своите яйца. Най- ентусиазирани са учениците и децата от училищата е детските заведения в Етрополе.


По-различното тази година е, че сред тях са и децата на украинските граждани, приютени в Етрополе заради бойни действия в тяхната страна.


Тази сутрин тяхна беше първата група, който дойде в Музея за рисуване на великденските яйца.


Интересното е и това, че този обичай го има на някои места и в Украйна, както и в Чехия. 


В България има 7 етнографски области, които шарят яйцата по технологията на рисуване с разтопен восък: Велинград-Ракитово, Долна баня-Костенец, Ихтиман, Самоков, Търговище-с.Конак, Алфатар и Етрополе. Всяка със свой своеобразен рисунък на яйцата.


От 2002 г. в Историческия музей е разработена образователна програма за съхранение и предаване на традицията.


Всяка година през работилницата преминават десетки ученици и възрастни, желаещи да научат повече за мотивите и тяхното символизиране: петле и бардуче, цветя или кръст. Петлето е символ на пробуждането, а бардучето - на чистотата. Нарисуваните цветя, обикновено теменужки, символизират възраждащата се за нов живот природа.


Разказва директорката на музея Наталия Цветкова:


Етрополските „плескани” яйца се рисуват със специална „писалка” чрез нанасянето на разтопен пчелен восък. Технологията е следната: на пламъка на свещ леко се нагрява игличката на „писалката” и се потапя във восъка. Милиметър по милиметър се рисува върху яйцето, което предварително е твърдо сварено, за да е по-здраво. Около половин час отнема изрисуването на едно яйце, в зависимост от рисунъка.


Контурите се очертават леко с молив и върху тях се нанася восъка. След това рисунките се запълват със жълтък и с бои за яйца-предимно жълто, зелено и червено.


Характерните орнаменти, които отличават етрополските яйца от другите райони са рисунките на петел, теменужка и Бърдучето /стомничка/. Те носят и своите символи-пробуждането на природата след тежката зима. И са свързани с християнския обичай, с Великден.


В музея научихме за този метод през 2001 година от етрополката баба Янка Вълкова. Тя самата е рисувала такива яйца, дори направихме филм с нея. От 2001 г. сме разработили образователна програма за съхраняване на традицията за рисуване на етрополски "плескани" яйца.


В България има 7 етнографски области, които шарят яйцата по технологията на рисуване с разтопен восък: Велинград-Ракитово, Долна баня-Костенец, Ихтиман, Самоков, Търговище-с.Конак, Алфатар и Етрополе. Всяка със свой своеобразен рисунък на яйцата.


Да се надяваме, че децата на Украйна не само ще разказват за този най Великденски обичай, а и ще го принесат в своята родина когато свърши войната.