Днес,27 март, в 12:30 часа на обяд В Историческия Музей започна работа поредното издание на Работилницата за етрополски плескани яйца.


Тази традиция на „плесканите яйца” съществува в Етрополе от 180 години. Правят се на още две места в страната ни: Велинград и Ихтиман. Разликата е в мотивите и техниката. Като задължителни мотиви в Етрополе са петлето, стомничката, стилизиран кръст и цветя. Предварително нарисувания върху лист хартия цветен мотив се нанася


върху яйцето с молив. Върху молива  рисунката се повтаря, като се нанася восък с нагорещената на свещ специална игла.


И в трите града се работи с нагорещена игла и восък. В Етрополе оцветяването става в


свободното пространство между восъчните контури. В другите градове нарисуваното с восък яйце се топи в съответната боя за яйца.


Използват се предимно три цвята: жълто, червено и зелено. Добиват се като към жълтъка от суровото яйце се смесва със съответните бои за яйца. Когато идват да се учат „на занаят” си носят едно варено и едно сурово яйце: върху вареното рисуват, а от суровото получаван боите. Нарисуваното яйце си остава за ученика.


За тазгодишната работилница са се записали повече от 150 деца, които ще се обучават на смени от 27 март до 7 април. Отделно на 13 април ще се проведе занятие в детска градина. Така се осъществява основната идея на музея, да предават уменията на старите


етрополци на всяко следващо поколение.


Щастливците да открият днешната работилница са учениците от V-а клас, с класен ръководител Стефка Станева, разделени в две групи по 10 ученика.


 Обучението проведе Таня Денова.


Текст и снимки: Христо Христов