Около 2000 души ще загубят работните си места със спирането на коксовите батерии и доменните пещи в "Кремиковци". Това каза пред Агенция "Фокус" Васил Яначков, председател на синдикална федерация "Металици" към КНСБ. Става дума за технологични работници, пряко заети в процеса.

С количествата въглища, които пристигат в комбината, се осъществява постепенното спиране на коксовите батерии. Пристъпва се и към спиране на доменните пещи. Това автоматично означава, че цялата част от комбината преди доменните пещи и основната част от стоманодобивното производство се спират също, обясни той.

С въглищата, които пристигат, ще се осъществи постепенен, управляем процес на спиране. На ден са необходими около 2 500 тона въглища за нормална работа.

"Каня министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и неговите заместници от името на работниците - да дойдат в "Кремиковци", за да видят на място какво става", заяви Яначков. Днес ръководствата на двата синдиката в "Кремиковци" ще се срещнат, за да обсъдят ситуацията и бъдещите с