Повече от три часа продължи отчетно-изборното събрание на НЧ „Христо Ботев 1884”- Ботевград.  В него участваха 99 членове на читалището от общо 152-ма.
От отчета стана ясно, че бюджетът на читалището през миналата година е бил 732 000 лева. От тях държавната субсидия е 345 000 лева, а общината е финансирала дейността на духовия оркестър с 289 000 лева.
Допълнително общината е отпуснала още 21 хиляди лева за финансиране на различни самодейни състави и събития през годината.
Приходите от членски внос са в размер на 1 520 лева, от наема на големия и малкия салон приходите през миналата година са били близо 7 000 лева, а от билети на представления с участието на местни състави – 4 000 лева и още толкова от участията им в други градове.
В отчетия си доклад председателката на читалищното настоятелство Боряна Нешкова отправи обвинения към Цветан Марков, че заради негови доноси читалището е проверявано от Инспекция по труда, КПКОНПИ и други институции.
В отговора Марков заяви, че от 47 години е самодеец, бил е член на настоятелството и никога не е уронвал престижа на културната институция. Той обясни, че е отправил няколко въпроса към Министерството на културата: "Може ли щатни служители на читалището да бъдат членове на настоятелството и по този начин да определят сами възнагажданията си?"; "Може ли председателят на настоятелството да бъде  на заплата?"; "Може ли секретарят на читалището да бъде член на настоятелството?" и др. От Министерството обаче препратили сигнала до различни институции, които са извършили проверките.
В изказването си кметът на общината Иван Гавалюгов се обърна към членовете на читалището, че не е морално щатни служители да бъдат в настоятелството, независимо че това може да не е забранено от закона или устава на читалището. Той апелира в новия управителен орган да влязат хора с опит, но и млади самодейци с нови идеи и съчетанието между тях да даде най-добрия резултат за развитието на местното читалище като културен институт.
При избора на новото ръководство бяха предложени 17 канадидати за членове на настоятелството.  Предварително бе гласувано настоятелството да бъде 7-членно. При проведеното тайно гласуване най-много гласове получиха Миглена Василева /62/, Константин Гайдарски /59/, Боряна Нешкова/58/, Цветанка Арбова /48/, Маргарита Тодорова /41/, Надежда Димитрова /38/ и  Деспина Георгиева /36/.
След обявяването на резултата  от председателя на комисията по избора - Цонка Стоянова, думата поиска Веселина Кръстева. Тя обърна внимание, че според Закона за народните читалища и Устава на НЧ „Христо Ботев 1884” членовете на настоятелството се избират с гласовете на 50 плюс 1 от присъстващите на събранието. А в този случай само трима са избрани с нужното мнозинство. В залата настъпи суматоха, чуха се коментари, че и досега настоятелството е избирано по този начин, че законът няма значение, ако събранието гласува и т.н. В крайна сметка пръставащите 89 членове на ботевградското читалише с мнозинство  решиха, че изборът на настоятелството е редовен. Само четирима бяха против, а шестима се въздържаха.
При избора на председател на читалището най-много гласове получи Боряна Нешова.  За нея са гласували 42-ма от общо 85 гласували членове на читалището.
За председател на проверителната комисия бе избрана Димитрина Върбанова.