След повече от едно десетилетие, снощи в Лопян беше поставено  ново начало на позабравена през годините традиция – Пролетният бал. 


До идването на т.н. демокрация този общоселски празник се отбелязваше всяка година в края на месец април. Подобно на него имаше още един, който се организираше по онова време от земеделската организация в селото – Оранжева вечер. И тя беше през пролетта, със същото символично значение – идването на пролетта. 


Това бяха едни от най-посещаваните общоселски мероприятия за онова време – над 400 човека, с оборудването на учебните стаи на първия етаж в училището допълнително с маси и столове за хранене. Снощи в салона бяха малко над 200 човека – децата и внуците на онези, които пълнеха салона преди повече от половин век. Бяха предимно и само млади хора. Имаше и потомци на отдавна изселили се лопенчани в съседните общини.


Тогава, „т.н. „литературно-музикална програма” се поемаше от многобройния смесен хор  на НЧ „Слънце” с диригент Пейо Пеев и с участие на ученически групи. За веселото настроение се грижеше Лопянската духова музика. Тогава имаше два състава – този около Васил Йолов и на по-младите около Димо Гошов /Димитър Георгиев/. Снощи от тази музика прозвучаха музикалните трели единствено от кларнета на дядо Цвятко Павлов – като участник в програмата беше неговият внук Цветолюб Станев.


С извинение към младите вече жители на селото, неволно правя тези сравнения с времето на техните родители. Защото от тогавашното поколение в салона май беше само моята скромна особа. Останалите отдавна са над училището и „гледат” на нещата „от високо”. Предполагам, че имаше и други, които тогава са били деца или ученици.


За подготовката на снощния бал се е погрижил, при това отлично, инициативен комитет с ръководител Лъчезар Лазаров и членове Иван Лаков и Мирослав Миков. С помощта на НЧ „Слънце” – с. Лопян и НЧ „Тодор Пеев-1871” Етрополе. За настроението на хората се погрижи Драгомир Григоров – Максим. Водеща на очерта беше Мария-Габриела Тинева. 


Подчертавам отново: организацията и провеждането на бала мина на много високо, да не кажа, отлично ниво. Без излишно разтакаване и губене на време, с уплътняване на „сцената” и прекрасното изпълнение на участниците.


Много от елементите на някогашните балове са възпроизведени, поради което говорим за традиция в буквалния смисъл на думата: програма, само че с коренно различн  състави, с участието на самодейци от Етрополското читалище - ЖВГ „Димана”, МВГ „Ветерани”, индивидуално изпълнение на народни песни от Илия Радев и с преобладаващото участие на танцьорите от „Балканска младост”. Николинка Червенкова - с подходящ за случая хумор.  


Имаше я и традиционната томбола с множество награди, скари и предястия за  участниците. 


Мнозина бяха желаещите да участват и в надиграването със съответни награди. Наградени бяха и дошлите с най-атрактивни народни носии. Тази част от веселието беше поверена на Иванка Георгиева – на Лако Генчев от Лопян, . 


Запомнящо се ще остане в паметта на публиката изпълнението на Виолета - Вили Рай, чиито родови корени също са от Лопян.


Балът започна и завърши с вездесъщото кръшно българско хоро.


Веселието завърши в ранни зори.


Организаторите на бала изказват своята благодарност за подкрепата, която са получили от ръководствата на двете читалища в Лопян и Етрополе и от Община Етрополе.


Текст и снимки: Христо Христов