На 8 май в м. Стайков дол, край „Баш самоков” беше направена възстановка на загиналите четници от Хвърковатата чета на Георги Бенковски.


Участие взеха Национално дружество „Традиция”, начело с председателя о.з. подполковник Огнян Маринов и следните клубове: Копривщица, Тетевен, Златица, Сливница, Червен бряг, Леси Дрен, Търново и Етрополе. Бяхме над 40 човека. Основен спонсор беше Етрополска община, в лицето на кмета Димитър Димитров.  


Организатор беше РК „Традиция” – гр. Етрополе.


Събитията бяха пресъздадени точно и вярно, така както са описани от Захарий Стоянов.


Това е предпоследната битка на Четата с турците, като тук са убити 5 четника, сред които и Мария - жената на Далматицеа. От другата страна на баира – на Правчанска ливада - още 15 човека.


Тук са хванати четниците Тодор Белопитов и доктора на Четата Васил Соколски.


След събитията в тази местност, към Тетевенския Балкан се отправят само 4-ма от цялата Чета на Бенковски: Георги Бенковски, попа на Четата, Захарий Стоянов и Цеко Далматинеца.


Възспоменание за падналите и заупокойна панихида отслужи Отец Христо Нинов.  


По спомени на Захарий Стоянов времето е било дъждовно с гъста мъгла. Турците са заставили овчарите по Балкана да свалят овцете в ниските места.Така са примамили четниците да търсят храна при тях и след засада в Стайков дол и в целия район са станали описаните трагични събития.


На лобното им място има поставена плоча, като през миналата година от ТД „ТСЕ Етрополе“ и ТД „Родопея-Ягодина“ са поръчали и доставили нова плоча.


тЯ е около 3 пъти по голяма от старата и буквите се виждат хубаво и се четат от разстояние. 


Районът е почистен, посадени са три туи и борче до плочата. Всичките тези неща са направениа и се подържат от членовете на ТД „ТУРИЗЪМ СПОРТ и ЕКОЛОГИЯ„.


 


Текст: по разказа на учителя Марин Кубетски


Снимки: отец Христо Нинов