Академик Бултекс и Балкан са двата полуфиналиста от група А от Държавното първенство за юноши U19.


 Академик Бултекс успя да спечели ключовия мач с Балкан с точно такава разлика, която да го прати на полуфиналите и да лиши от особена интрига втората среща между ЦСКА и Черно море Тича.


Черно море все пак се наложи над ЦСКА и така зае трето място, докато столичани останаха четвърти в група А. За първи път от 2015-а насам варненци не са част от четворката в тази възраст.


Академик имаше нужда от успех с 8 или повече точки, и успя да стигне до нея с 81:73 срещу Балкан, който вече бе почти сигурен за мястото си.


 Ботевградчани трябваше да претърпят огромна загуба, с над 23 точки, за да загубят позицията си в Топ 4. И това обаче не бе никак далеч да се случи, като в един момент Балкан бе догонващ с над 20 точки.


Академик бе отборът, който тръгна по-силно, спечели убедително и първата, и втората части, а на почивката водеше с 49:29. Това мобилизира съперника и Балкан отговори, като в третата част намали наполовина изоставането, а накрая доближи Академик до 6 точки. Все пак пловдивчани взеха успеха с точно 8 точки и намериха място на полуфинал.


Директно от четвъртфиналната серия на мъжкия Балкан с Академик Пловдив за юношите от Ботевград игра Илиян Пищиков, при това цели 40 минути. Той бе и най-резултатен с 26 точки. 17 точки и 7 борби има Михаил Гавазов.


Утре юншите на Балкан в единия поалуфинал ще срещнат първия в другата група - домакините от Ямбол.