Вече две години продължава разследването срещу братята Атанас и Пламен Бобокови и бившия зам.министър на МОСВ Красимир Живков  и то все още не е приключило в специализираната прокуратура. "Това разследване за съжаление все още не е приключило, активно се извършват действия по него. Това, дали времето е много или малко, е относително понятие", коментира административния ръководител на спецпрокуратурата Валентина Маджарова пред журналисти. Бизнесмените Бобокови, бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още няколко души бяха задържани при мащабна акция в края на май 2020 г. в няколко града - София, Ботевград, Правец, Плевен, Монтана, Пловдив, Смолян, и няколко кюстендилски села.

Атанас Бобоков и Красимир Живков са обвинени в ръководене на организирана престъпна група, чрез която в период от около 5 години с користна цел са извършили престъпления по служба, лъжливо документиране, управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда. Те са обвинени в управление на отпадъци не по установения ред и трансграничен превоз на опасни отпадъци.

Докато разследването срещу групата течеше, прокуратурата сключи споразумение с трима от обвиняемите. На 21 януари м.г. съдът одобри споразумението, след като тримата се признаха за виновни. Сред тях бе и Васил Богданов, който получи 1 г. условна присъда с 3 г. изпитателен срок, а по-късно почина при инцидент. Той бе и един от основните свидетели на прокуратурата. Две години след първите арести прокуратурата още не е внесла обвинителен акт в съда.


На снимката :Валентина Маджарова. Според председателят на специализираната прокуратура В.Маджарова след 28 юли ще настъпи правен хаос заради закриването на специализираното правосъдие.