Общото събрание на Националната баскетболна лига не може да отменя решения на мениджъра. Това обясни Сандра-Велчева Хънт пред BGbasket.com след  събирането в събота на клубовете в НБЛ.


 Тя уточни, че това е било среща, а не Общо събрание, както бе анонсирано от старши треньора на Левски Константин Папазов на пресконференцията.


 Наставникът поиска клубовете да обсъдят и евентуално да отменят решението на мениджъра за три служебни загуби на тима му в полуфиналната серия срещу Балкан. По думите на Велчева-Хънт обаче единственият орган, който може да го направи, е Арбитражната комисия.


 Ето и какво още сподели тя след срещата, на която от клубовете не са се включили единствено Балкан и Шумен:


 „Обсъждахме случая. Относно искането на Левски клубовете да отменят моето решение – те просто нямат такива правомощия. Просто не е предвидено в Устава на федерацията и на лигата. Той явно е смятал, че това е възможно, такова му беше искането, защото не беше ясно самото събрание с каква цел се свиква. Нямаше дневен ред или конкретно предложение. Те просто бяха изпратили имейл, с което искат свикване на Общото събрание. След като се събрахме, той си обясни гледната точка и поиска от тях да си кажат становището, съответно да се реши да отменят решението на мениджъра на НБЛ. Смятал е, че няма как еднолично един човек да вземе решението и орган, който го назначава и освобождава, да не може да го отмени. Но реално погледнато няма никъде такива правомощия на Общото събрание. Единственото нещо в този случай, което може да се направи, е той да обжалва пред Арбитражната комисия. Това е единственият по-висш орган.


 Срещата беше много дълга, дискутираше се темата. Самото събрание обаче не е свикано законосъобразно, нямаше дневен ред, нито съответно решения. Може да решим нещо, но това е смешно, няма никаква тежест. Почти всички решения, които Общото събрание на НБЛ взима, подлежат на утвърждаване от федерацията. Това не е отделно юридическо лице.


 Ние не сме обявявали, че има Общо събрание, затова не бих казала, че е нередовно. Имаше имейл с искане за среща на клубовете. Той го каза, но аз не бих го класифицирала като Общо събрание, това беше една среща на клубовете онлайн. Като отборът на Левски поиска такова събиране, аз никога няма да откажа. Още повече, че все пак според тях аз съм страна в случая, замесена съм в този казус. Още повече нямам основания да откажа, въпреки че това не е Общо събрание на лигата. Няма нужните реквизити, за да се определи като такова.


 На срещата отворихме самия Устройствен правилник, изчетохме този текст какво може да прави Общото събрание, за да няма някакви съмнения. Ако въобще те помислят да вземат такова решение, то е нищожно. Не е предвидено такова нещо. Абсолютно точно и ясно пише, че решения, взети от органи и членове на БФБ, в случая органът е НБЛ в мое лице, се обжалват пред Арбитражна комисия. Това е единственият път, няма друг вариант.


Половината клубове, които изразиха мнение, смятат, че прекъсването на серията и на тези интересни мачове е в ущърб на баскетбола и със сигурност не е в позитив на никого. Това е и моето лично мнение, а съм сигурна, че и на всички в баскетболната общественост. Но това не променя това, че има нарушения на правилата. Тук нещата са много по-сериозни, защото имаме международен трансфер, който е нерегламентиран. Не е нещо, което е в рамките на нашето първенство, за което би могъл да се направи компромис въобще за имиджа на баскетбола и за тези полуфинални мачове. Ние сме поставени в ситуация, че ако не предприемем нещо сега, то ще рефлектира впоследствие върху нас. Сигурно в един момент ФИБА ще разбере и ще бъдем наказани изключително сериозно. Тези международни трансфери се разглеждат изключително сериозно. Получихме информация, че това е първи случай в първа професионална лига на европейска държава да има такова нещо.“