Колев проговори за схемата пред Софийския апелетивен съд по време на заседаието днес. Като организатор посочи мъж на име Георги Георгиев. Той го придружавал при тегленето на парите, които понякога били и 6-цифрена сума, от столична банка. След това милионите били предавани на трети човек, чието име Колев не назова в съдебната зала, но го бил казал на разследващите.
"Ако моето място е тук, със сигурност има и други хора, които да застанат до мен. Аз съдействам - други лъжат и манипулират. Не разбирам къде е възможността да се укрия или да извърша друго престъпление. Като слушам прокуратурата, все едно гледаме различни мачове", каза 42-годишният Колев пред съда и поиска по-лека мярка за неотклонение, за да може да работи. Запорирани са всички сметки на мъжа.
Обвиненият за пране на пари за строежа на магистрала "Хемус" Борислав Колев окончателно остава под домашен арест. Това окончателно реши Софийският апелативен съд, след като Колев искаше да бъде освободен под парична гаранция.
Според мотивите на съдебния състав Колев е участвал дейно в цялата схема - от комуникацията с фирми и счетоводство, до тегленето на пари, като го оставят под домашен арест, защото тежестта на извършеното от него престъпление го прави личност с висока обществена опасност.
Софийската градска прокуратура обвини Колев за пране на пари в началото на декември миналата година. Според обвинението той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да им станат фиктивни управители. Именно по сметките на тези юридически лица били преведени част от парите, предназначени за Лот 5 от магистрала "Хемус". Впоследствие Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така според прокуратурата с 52 тегления от юни 2020 г. до септември миналата година мъжът получил над 53 млн. лева.
По това разследване МВР и прокуратурата влязоха в сблъсък в края на миналата година. От държавното обвинение обвиниха вътрешното ведомство в натиск и дори образуваха разследване срещу директора на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Според МВР прокуратурата съзнателно опорочава разследването.
В края на март министърът на вътрешните работи Бойко Рашков коментира, че главният прокурор Иван Гешев би трябвало да направи искане за сваляне на имунитета на бивши министри по едно от разследванията за строителството на магистрала "Хемус".
Тогава Рашков не спомена имена на възможни бивши министри, но от изказването му се разбра, че има предвид ръководителите на вътрешното министерство - Христо Терзийски и Младен Маринов, които сега са народни представители от ГЕРБ.