Никак, ама никак не беше избран случайно денят 2 юни за отбелязване на 160-та годишнина от създаването на ОУ „Христо Ботев” в с. Лопян. Съвпадението идва най-вече от това, че това е и патронният му празник.


А и самото тържество беше подготвено и осъществено като за голям юбилей.


Още от входа на читалищния салон върху маси бяха поставени изработени от учениците материали, летописната книга, богат на съдържание албум на всички работили до сега учители и директори на училището, както и купите от спортни състезания.


Всички, които бяха дошли за тържеството, получиха юбилеен вестник по повод 160-та годишнина. За работилите в училището учители имаше и грамота.


Самото тържество започна в 10:00 часа преди обяд с Химна на училището „Училище, родно, здравей” Текстът и музиката са на Пейо Пеев-дългогодишен учител, директор и художествен ръководител в Лопян. 


Със ставане на крака беше посрещнато знамето на училището.


Честването уважиха: Станка Димитрова - заместник-кмет и Цветина Чипева – секретар на Община Етрополе, Илонка Славчева от РУ на образованието за Софийска област, Цветелина Цакова – кмет на с. Лопян, д-р КИН Десислава Иванова - председател на Литературния клуб в Ботевград, бивши директори и учители.


„Има нещо величествено в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията, да го развиват, пазят и да продължат делото. Такова благородно дело е нашето училище, което обединява през годините хиляди хора. Обединява ни с онова нещо, позитивно и съзидателно, което е невидимо за очите и се пази, и носи само в сърцето.” – С тези думи започна тържественото си директорката Мария Фердинандова.


И още: „Поклон  пред Генчо Матев и хаджи Станчо Попниколов поставили началото на просветното дело в Лопян. Поклон към всички просветители, който не са сред нас, но са оставили светла диря в дългогодишната история на училището.


По случай 160 годишнината на ОУ “Христо Ботев” поздравявам всички хора на знанието, на мисълта и на словото, всички възпитаница на нашето училище, културните и обществените дейци, работили с възрожденски плам за просветното и културно развитие на селото.” /Цялото приветствие качваме отделно/.


Приветствия по повод юбилея на училището направиха Станка Димитрова, Илонка Славчева, Цветелина Цакова, като бяха обявени и изпратените до училището приветствените адреси: от Детска педагогическа стая - Етрополе, ПГ "Тодор Пеев" - Етрополе, СУ "Христо Ясенов" - Етрополе, ОУ "Васил Левски" - Ботевград, РУ на образованието за Софийска област, Станка Димитрова - заместник-кмет на Община Етрополе. .


С грамота и Плакет, изобразяващ логото на училището, бяха наградени бившите директори: Мила Манчева, Мира Недкова, Румяна Петкова, Пейо Пеев и Христо Христов. Плакетът е дело на Румен Пешев по идея учителката Лили Маринова.


След официалната част на тържеството, ученици от училището зарадваха посетителите с богата програма. 


Минути преди сирената да възвести триминутното преклонение пред подвига на Ботев и на загиналите за Отечеството, учениците проведоха пред паметника на Никола Михайлов тържествена проверка. „Необичайното”, което се откроява на днешното събитие, беше зарята над двора на училището. 


Пред Бюст-паметник на Никола Михайлов беше поставен венец с красиви цветя.


Честит юбилей, Ботевци от с. Лопян!


Кратка биографична спрявка за училището:


Година 1861  -   в тъмното мазе на терзията, първоучител Генчо Матев е открито училище в село Лопян. 


За три години в училището се ограмотяват над сто жадни за знания момчета.


Година 1865  -  построена е нова сграда, по- скоро барака, в която учат децата на по- заможните селяни.


За момичетата училището си остава мечта.С годините броят на учениците се увеличава и построяването на ново училище е наложително.


Цялата общественост на Лопян, водена от хаджи Станчо Попниколов се заема с това велико дело.


Година 1882  -  изпод златните ръце на Уста Вуко Убенов се извисява кокетна възрожденска сграда с пет класни стаи и салон.Условията за обучение се подобряват. Мракът е разпилян. Светлината блести с лъчите на знанието и самопознанието.


Година1906  -  Просветата завоюва важна победа - приет е закон за задължително първоначално образование. Най- после и момичетата могат да учат.


Мъдростта, знанието и стремежът към непознатото нямат граници - училището отново отеснява.


Година 1908  -  училището се разширява в преотстъпената сграда на Общината.


Година 1934  -  началното и прогимназиалното училище се обединяват.Жадните за знания деца искат още и още.Увлечени от желанието на свойте деца, от устрема на учителите, жителите на селото мислят за ново училище.


22 ноември 1938 година -  започват първите учебни занятия в новото все още недостроено училище.


3 юни 1946 година  -  с решение от Държавен вестник е обявено: "Училището ще носи името ХРИСТО БОТЕВ"


Водещи: Пенка василева и Антоанета Филипова


Озвучаване: Галина Андреевска


Текст и снимки: Христо Христов