Уважаеми гости,


 


Уважаеми учители,


Скъпи ученици,


Добре дошли на нашия двоен празник!


Има нещо величествено в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията, да го развиват, пазят и да продължат делото. Такова благородно дело е нашето училище, което обединява през годините хиляди хора. Обединява ни с онова нещо, позитивно и съзидателно, което е невидимо за очите и се пази, и носи само в сърцето.


Поклон  пред Генчо Матев и хаджи Станчо Попниколов поставили началото на просветното дело в Лопян. Поклон към всички просветители, който не са сред нас, но са оставили светла диря в дългогодишната история на училището.


По случай 160 годишнината на ОУ “Христо Ботев” поздравявам всички хора на знанието, на мисълта и на словото, всички възпитаници на нашето училище, културните и обществените дейци работили с възрожденски плам за просветното и културно развитие на селото.


Поздравявам цялата Лопянска общественост с големия  празник !


Нека пренесем в настоящия и в следващите векове богатите исторически и културни традиции, способността ни да бъдем първенци, силната ни воля и жаждата да знаем още и още, да догонваме и изпреварваме света……………


Честит празник, Ботевци!


Пожелавам Ви да носите в сърцата си възрожденския дух на знанието и творчеството. Не спирайте да будите съзнанието на младото поколение, за това какво е наследството, което носим като история, духовност и традиция.          


Желая ви здраве, силен дух и воля да вървите всеотдайно напред по пътя на духовността. Продължавайте с делото си да пишете историята на Основно училище  „Христо Ботев“, с.Лопян


Честит 160 годишен юбилей ! Позволете ми на този достоен за уважение празник да връча грамоти и почетни знаци за принос и  пълно отдаване в развитието на просветното дело в Лопян.