4-годишна пя автентична песен, 75-годишният бай Кольо показа сърцето и душата на Байлово


Софийска област даде силна заявка за Националния събор на народното творчество в Копривщица. Деца между 4 и 8 години от Байлово пяха автентични народни песни, записани от техните прабаби, веднага след това бай Кольо, когото наричат „душата и сърцето на Байлово“ завладя залата с неподправени ритми, свирейки на старинна местна окарина. 


Сериозната надпревара, показала невероятното богатство на Софийска област, се проведе в Костинброд в рамките на Регионалния преглед. Той се приема като генерална репетиция за най-авторитетното фолклорно издание у нас, признато от ЮНЕСКО – Националният събор на народното творчество, който се провежда на всеки пет години в Копривщица. 


В рамките на три дни - 10, 11 и 12 юни в читалище „Иван Вазов“ в Костинброд авторитетно жури, ръководено от доц. Д-р Анна Щърбанова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН оценяваше участниците. 


Самодеен състав „Средногорци“ от Пирдоп разчувства доц. Щърбанова, изпълнявайки с невероятна прецизност и точна възстановка автентичен местен български танц, публикуван като българско фолклорно богатство в сборника на нейната майка, починала наскоро.


Млади момичета от самоковското село Драгушиново пресъздадоха красиво автентичен  български народен обичай и така още веднъж доказаха, че по достойнство съборът в Копривщица, представящ българското богатство е оценен от ЮНЕСКО.


Малките гайдари от Копривщица и млада изпълнителка от село Долно Камарци, община Горна Малина, събрала над 100 песни от възрастна местна жена, самодейците от село Смолско, Община Мирково добавиха още пъстрота във фолклорния празник.


Мадлена Божилова-Амин от Своге представи автентична и уникална по своята същност техника за изработване на българска народна носия. През миналата година тя спечели награда на Министерството на културата в конкурса „Живи човешки съкровища“.


„В такива моменти – при такова богатство от ритми, песни, съхранени обичаи и традиции, при участието на деца и млади хора, запленени от българската народна песен, се чувствам горда българка“, посочи областният управител на Софийска област Дарина Николаева. Тя поздрави самодейците и журито и изрази убеденост, че Софийска област ще бъде представена достойно на събора в Копривщица през август. 


Специални благодарности областният управител отправи към домакините – Община Костинброд и Народно читалище „Иван Вазов“. Дарина Николаева връчи Благодарствена грамота на кмета на Костинброд Трайко Младенов за принос в популяризирането и опазването на българския фолклор и за отличното партньорство с Областна администрация по време на Регионалния преглед. Екипът на Община Костинброд, начело със заместник-кмета Александър Ненов, осигурил перфектното домакинство бе отличен със специална награда.


Най-добрите самодейци, излъчени от Регионалния преглед, ще бъдат представени в Копривщица. 


XII Национален събор на народното творчество ще се проведе във възрожденското градче на 5, 6 и 7 август 2022 г. Създаден през 1965 г., Националният събор на народното творчество в Копривщица има световно признание – от декември 2016 г. той е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. По свой живописен начин съборът представя традиционни обреди и празници, фолклорни песни и танци, българските занаяти. Основни организатори са Министерство на културата, Община Копривщица, Областна администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.