46-годишна жена е била измамена със сумата от 2200 лв., съобщават от полицията в Габрово. Непознат мъж й се обадил по телефона и й съобщил, че нейният съпруг е катастрофирал, в резултат, на което е загинал човек. Парите, които са били поискани, са били необходими за освобождаването му от ареста. Те трябвало да бъдат предадени на случаен таксиметров шофьор, който след телефонен разговор с извършителите, получил указания да ги остави на отдалечено място извън града, срещу съответна част от сумата.

По подобен начин - за претърпяна катастрофа с негов роднина е бил измамен и 69-годишен мъж от Габрово. За освобождаването на "задържания", потърпевшият предал на непознат таксиметров шофьор сумата от 2700 лв. По случаите в РУ-Габрово са започнати проверки. От полицията отново призовават гражданите да не се доверяват на подобни телефонни обаждания, колкото и убедителни да им се струват.

За да се уверят в достоверността им, задължително да търсят обратна връзка с близките си, да се свържат с други общи роднини и познати. В никакъв случай да не приемат да правят плащания чрез трети лица и особено в други населени места. При всяко съмнително обаждане, преди да предприемат каквито и да било действия по изпълнение на исканията им, да се посъветват с полицейския си инспектор или да позвънят на телефон 166.