След две годишно прекъсване отново предстои празник на крепостта Боровец край с. Разлив, община Правец


Исторически музей - Правец, спазвайки създадената традиция, отново организира празник на крепостта, който ще се състои на 2 юли 2022 г. /събота/. Място на събитието - подножието на крепостта, на поляната след заслона на ловците. Всички желаещи могат да посетят и разгледат обекта след реализираните мерки по консервация, експониране и социализация в изпълнение на проект но Исторически музей Правец по Програмата Interreg – ИПП България-Сърбия. Откриването е от 10 часа при входа на крепостта


Присъстващите ще видят исторически възстановки „Боровец – животът в древната крепост”. Участници са приятелите на музея от Сдружение за антични реконструкции „Мos Maiorum Ulpiae Serdicae”, София. Това е общност, която обединява усилията на хора с трайни интереси към античната история и осъществяването на исторически възстановки и реконструкции по отношение на бит, облекло и прически, традиции, занаяти, въоръжение и военно дело от римско време и ранновизантийската епоха. Партнират си с подобни организации за сходни събития у нас и в чужбина. Организират атракции като обучение и състезание за стрелба с лък с награди за участници, презентация на римската медицина и умението на древните майстори на монетосеченето, модните тенденции и актуалните прически за Римската империя. По време на историческите възстановки се дава възможност на посетителите за снимки с облекло и снаряжение от периода. 


Организаторите очакват гражданите и гостите на Правец и съседните общини Ботевград, Етрополе, Ябланица, както и от цялата страна, да посетят и разгледат крепостта. 


На 2 юли 2022 г. празникът отново ще е в много атрактивен формат, включващ демонстрации на екипировка и въоръжение на късноримската армия, нейните военни стратегии и тактика на строй и начин на бой, навлизането на т. нар. „варвари” в римските легиони. Присъстващите ще могат да практикуват стрелба с лък и да се докоснат до реконструирано древно военно снаражение – облекло, доспехи, шлемове и оръжия.


Занаяти, като монетосечене, предене и работа с вълна, шиене на дрехи от епохата на Късната античност, ще бъдат представени чрез реални демонстрации. Ще бъдат показани настолни игри, ще бъде представена арианска проповед - как епископ покръства езичници, ще бъде отслужена раннохристиянска литургия, ще се проведе демонстрация на полагане на клетва пред императора – федус.


Продължителността на събитието е от 11.00 до 16.00 часа. Организаторите уверяват, че то ще бъде незабравимо и уникално преживяване за всички, които искат да се докоснат до древните традиции и да се върнат в отминалите времена през епохата на Античността.


“14 години упорит труд на екипа от Исторически музей - Правец, за да разкрие един уникален археологически и архитектурен обект – Антична крепост “Боровец“, паметник от национално значение, да го възроди от забравата на времето и да я превърне в атрактивен туристически обект за посещение“, се посочва в прессъобщението от екипа на музея в Правец до медиите.