Регионалната панорама на професионалното и средното образование, на която днес Ботевград е домакин, бе открита от Вергиния Йорданова – старши експерт по професионално образование и обучение в Регионалното управление на образованието – София област. Тя благодари на Община Ботевград за оказаното съдействие този форум да се проведе.
Идеята и смисълът на предстоящата Панорама е да можете, Вие, уважаеми седмокласници, да се информирате какви са възможностите на профилираното и професионалното образование в община Ботевград и в общините Правец и Етрополе, за да направите информиран избор за бъдещото си образование, както и за възможностите за личностно израстване. Надявам се тук да намерите отговор на въпроса: къде да продължа да уча в гимназиален етап“, каза в обръщението си към седмокласниците Вергиния Йорданова. Тя благодари на участниците за отзивчивостта и за начина, по който представят възможностите на своите училища.


„Община Ботевград винаги е била активен медиатор в диалога между местния бизнес и образованието и инициатор на различни форми, които имат за цел през годините да осъществяват този диалог, да го подпомогнат. Защото е изключително важно всички по-малки ученици, които са се събрали днес тук, да имат възможността да бъдат добре информирани преди да направят своя важен избор за гимназиалното си образование – дали то да бъде професионално, или профилирано. Така че изключително се радвам да Ви посрещна днес като домакин. Да поздравя представителите на Правец и Етрополе, които се включват днес в нашата среща, защото всички ние сме една голяма общност, която контактува непрекъснато, и е важно да може този диалог да бъде успешен“, това каза секретарят на Община Ботевград – Стефка Граматикова, при откриването на регионалната Панорама на професионалното и средното образование.


Във форума участват шест образователни институции – ППМГ “Акад. проф. д-р Асе Златаров“ – Ботевград, ПГТМ “Христо Ботев“ – Ботевград, ТПГ “Стамен Панчев“ – Ботевград, ПГПЧЕ “Алеко Константинов“ – Правец, НПГ по КТС – Правец и Професионална гимназия “Тодор Пеев“ – Етрополе, като целта е да улеснят учениците при избора им къде да продължат обучението си след VII клас. Средните училища представят информация за учебните си програми, специалности, условия и материална база.
Както обявихме по-рано днес, заради лошото време регионалната Панорама на професионалното и средно образование се провежда във фоайето на НЧ “Христо Ботев“.