На 25-ти юни - събота, в Етрополе за първи път се състоя Фолклорен фестивал „Балканът пее и танцува”. Събитието започна с откриване на улица на занаятите.


На фестивалната сцена, разположена пред НЧ „Тодор Пеев-1871”, се изявиха над 23 певчески групи, групи за автентичен фолклор, танцови състави и духови оркестри.


Участие във фолклорния фестивал взеха и танцовите състави и фолклорна група при НЧ „Светлина-1900“ с. Литаково, с ръководители съответно Нина Петкова и Тодорка Петрова. ДТС „Литаковче“ се представи с два танца - „Детски пролетни игри“ и „Дунавско хоро“, а ТС „Литаково“ - с „Празнична сюита“ и „Димитровградска копаница“. Фолклорната група изпя три песни под съпровода на битовата формация към читалището.


Всички участници във фолклорния фестивал „Балканът пее и танцува” получиха грамоти за участие и шапки с логото на фестивала, които бяха връчени от заместник-кмета на община Етрополе г-жа Станка Димитрова. Тя изказа благодарност на всички участници за неуморния труд и неугасващия ентусиазъм за запазване на българщината.


Централният площад в Етрополе бе изпълнен с десетки жители и гости, дошли да се насладят на майсторските изпълнения на участниците и да се потопят в празничната атмосфера, която те създадоха.