Първият ден от инициативата “Весело лято в града – Ботевград 2022“ се състоя днес в Общинска читалищна библиотека “Иван Вазов“. В нея се включиха повече от 60 деца. Четеното за тях се превърна в истинско забавление, благодарение на образователната интернет платформа “Книговище“. Те сами трябваше да посоча детска книга и да отговарят на въпроси, свързани с нея. За да ги напътства в онлайн играта, гост на библиотеката беше Искра Джанабетска, която е един от създателите на платформата.


Правилата на играта изискват да си прочел книга. След това намираш въпросник по прочетеното и имаш 30 минути да го решиш, не можеш да се връщаш назад и да поправяш грешни отговори, докато решаваш. Можеш да решиш всеки въпросник само веднъж, всеки верен отговор носи точки, а всеки грешен – ти отнема половината точки, които носи един верен отговор. Колкото по-труден е текстът, толкова повече точки печелиш. Освен точки, с играта можеш да печелиш още жълтици, камъни, месечни купи, годишни титли, грамоти и награди за творчество. 


Времето за онлайн играта мина неусетно за участниците. За това спомогнаха още спокойната обстановка в библиотеката и неформалното общуване с децата


Образователната платформа “Книговище“ въвлича децата в увлекателна игра на въпроси и отговори към прочетени книги. Целта е да се насърчи четеното с разбиране, критичното мислене и умението за общуване.