Народният представител Елисавета Белобрадова на 5 юли публикува пост в личната си фейсбук-страница, в който споделя впечатлението си след националната конференция, посветена на проблемите със сегрегацията в българското образование. Публикуваме нейния пост:
"Сегрегацията в обществото е един от най-тежките проблеми. На  4 юли, участвах в националната конференция „Състояние на образователната интеграция: от сегрегация към обучение в етнически смесена среда“, организирана от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ Center Amalipe
Имах удоволствието да чуя много добри практики за предотвратяване на вторична сегрегация. Поздравления за Община Габрово, Община Ботевград, Община Дупница.
От Ботевград бе споделен интересен опит, при който проблемът е решен на ниво детска градина, но не и в училище. Общината предоставя транспорт на децата, за да могат да посещават детски градини, далеч от кварталите им, с цел да не бъдат изолирани в изцяло ромски детски градини, което е крайно неефективно за развитието на децата. За училищата, обаче, тази система все още не е приложима. С удоволствие ще се запозная с кмета на Община Ботевград, за да видя с какво мога да съдействам за решаване на проблема.
Образованието не може да бъде оставено да се бори само със сегрегацията. Цялата среда трябва да се промени и всички да живеем заедно по едни и същи правила, с еднакви възможности за развитие, с едни и същи права и задължения, на едни и същи работни места. Колкото и усилия да полагаме за намаляване на сегрегацията в училищата, ако тя продължава да властва на работното място, никога няма да постигнем равни резултати.
Накрая искам да споделя мнение на учители от Шуменска и Плевенска област, които ми казаха: "Моля Ви, направете нещо, защото в чужбина ромите се третират напълно равноправно, намират си професии и се изнасят от България с целите си семейства. Другаде са уважавани наравно с всички останали. А ние имаме нужда от тях тук."
Благодаря ви за доверието, ще направя всичко, което по силите ми, защото всеки български гражданин е важен."