Балкан Ботевград ще намери място в редовния сезон на ФИБА Къп, докато Рилски спортист ще трябва да премине през фазата на квалификациите. Това обявиха от официалния сайт на втория по сила турнир, организиран от ФИБА. „Зелените“ се отказа от участие в Шампионската лига, но спечелването на титлата в НБЛ се оказа достатъчно за тях да играят в редовния сезон.


Участие в съответния етап ще вземат още девет отбора. Това са Мехелен (Белгия), ХАКРО (Германия), Апоел Галил Елион (Израел), Бриндизи (Италия), Донар Гронинген (Нидерландия), Анвил (Полша) Порто (Португалия), Орадея (Румъния) и Газиантеп (Турция).


 Заявки за участие  в редовния сезон са подали още 19 отбора, които на този етап ще играят в пресявките на Шампионската лига, стига да не се класират за груповата фаза на по-силната надпревара. Към този момент свободните места за тях са 18.


 По този начин останалите четири квоти ще бъдат определени чрез квалификационни турнири. Сред участниците ще бъдат и самоковци, както и Трепча, където треньор е Любомир Минчев. Въпросните турнири ще се състоят от 27 до 30 септември, а в тях ще се включват общо 22 тима, които са разпределени в шест урни по 4 тима. 10 от тях ще влязат в турнирите директно на полуфиналите. Рилски е сред поставените, което означава, че ще почива в първия кръг.


 Ето как са разпределени урните в квалификациите:


 Първа урна (поставени)-Лайден (Нидерландия), Спортинг (Португалия), Капфенберг Булс (Австрия) и Рилски спортист (България)


 Втора урна (поставени)-Антверп Джайънтс (Белгия), Катая (Финландия), Сигал Прищина (Косово)и Бешикташ (Турция)


 Трета урна( два поставени и два непоставени)-Апоел Хайфа (Израел), Шоле (Белгия), Калев (Естония) и АЕК Ларнака (Кипър)


 Четвърта урна (непоставени)-Крайова (Румъния), Слупск (Полша), Гьотинген (Германия) и Арис (Гърция)


 Пета урна (непоставени)-Йонава (Литва), Улвс (Литва), Трепча (Косово) и Ямтланд (Швейцария)


 Шеста урна (непоставени)-Цедевита Джуниър (Хърватия) и Тор (Исландия)


 В турнирите A и B отборите от трета урна ще се паднат срещу тези от шеста, докато тези от четвърта ще бъдат изтеглени срещу тези от пета, за да бъдат формирани четвъртфиналите. В турнирите C и D поставените тимове ще се включат директно от полуфиналите.


 Само победителите от всеки турнир ще си гарантира място в редовния сезон. Ако се освободят повече места от Шампионската лига, финалистите на отделните турнири също ще получат шанс да играят в груповата фаза на ФИБА Къп.


 Жребият ще бъде изтеглен на 14 юли (четвъртък) в Мюнхен.