Президентът Румен Радев представи задачите и приоритетите през следващите два месеца на служебното правителство, което назначи със свой указ, на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.


Служебният кабинет се води от премиера Гълъб Донев, който заедно с новия министър на отбраната Димитър Стоянов и един от вицепремиерите и министър на транспорта - Христо Алексиев, са в президентския екип на Румен Радев до този момент. Държавният глава заложи този път повече на експерти, отколкото на партийци.


"Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам в изпълнение на Конституцията. На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета - обществена умора от острото политическо представяне, вихрещи се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забуксувала съдебна реформа. Вие поемате отговорност за България в труден момент за страната ни. На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален. Глобалната енергийна криза неизбежно ще изостри социалното напрежение в идните месеци. Служебният кабинет трябва да се води от два важни приоритета - сигурност на доставките и цена на енергоносителите. В центъра на вашата дейност трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика", обърна се към служебните министри Радев.


По думите му, гражданите очакват от изпълнителната власт адекватни решения. Държавният глава обаче бе категоричен, че основната задача пред служебния кабинет е организирането на парламентарните избори.


"Управлението на страната изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание и диалогичност. Затова и моят избор за служебен министър-председател се спря на Гълъб Донев", аргументира се Румен Радев.


От своя страна служебният премиер Гълъб Донев заяви, че не губи равновесие от високото и не търси вратичката в закона.


"Г-н президент, благодаря ви за доверието, че ми поверихте управлението на държавата във време на кризи. Служебното правителство не е Б отбор. Това не е моя маркетингова приумица, това отсъжда основният закон. На нас се пада нелеката задача да търсим решение на наследените кризи без да разполагаме с работещо Народно събрание", категоричен бе Донев.


Той заяви, че очаква от колегите си - вицепремиери и министри, работа на 100 процента.


"Клетвата определя безусловно принципите, които ще ни ръководят: Да спазваме Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководим от интересите на народа", заяви още Донев.


Церемонията по приемственост в изпълнителната власт ще се състои в Гранитната зала на Министерския съвет от 13.15 часа. След това всеки от министрите поотделно ще предаде ведомството, което е управлявал на наследника си.