Кризата в енергетиката е най-тежкото наследство на това правителство. С тези думи президентът Румен Радев изпрати кабинета "Петков" при получаването на неизпълнения трети мандат от предносителите му от ПГ на "БСП за България".


Оценката на държавния глава подразни видимо Корнелия Нинова. Въпреки че по протокол главното действащо лице от БСП трябва да бъде председателят на парламентарната група Георги Свиленски, партийният лидер Нинова взе думата и отправи въпрос: "Бихме искали да знаем имате ли намeрение да удължите работа на НС, за да се реши този проблем", визирайки казуса с овакантеното председателско място в КЕВР.


Отговорът на Радев беше лаконичен: "Призовавам парламента да намери решение на този изключително важен казус до края на тази седмица". Така от думите му стана ясно, че той не възнамерява да дава допълнително време на Народното събрание и ще го разпусне в най-скоро време.


Представителите на БСП не приеха призива на президента да седнат, останаха през цялото време прави, а след разменените реплики напуснаха по най-бързия начин, без да останат за допълнителни разговори.