Преди около два месеца инж. Соня Малинчева, бивш директор на Техническата професионална гимназия „Стамен Панчев“, разпространи публично отворено писмо до Регионалното управление по образование - София област, по повод катастрофално ниския успех на държавните зрелостни изпити в двете професионални гимназии в Ботевград. / От Слаб 2,12 по БЕЛ до 2,60 от двата изпита/. Тогава тя поиска уволнението на директора на ТПГ „Стамен Панчев“ и на експерта в РУО, който отговаря за професионалното образование. Призова и началникът на РУО - Росица Иванова, да подаде оставката си.


„Парашутисти от отряда на Росица Иванова докараха професионалното образование в Ботевград до дъното на блатото.“ - заяви тогава Соня Малинчева.


Писмото й обаче не предизвика никаква публична реакция от страна на Регионалното управление по образованието.


През август обаче стана ясно, че временно изпълняващият длъжността директор на ТПГ „Стамен Панчев“ - Цонка Докова, не е допусната до конкурса за директор на училището, тъй като не отговаря на изискванията за заемане на тази длъжност.


Това предизвика нов коментар от страна на Соня Малинчева.


Скандално! Заповедта на Росица Иванова да назначи за временно изпълняващ директор на ТПГ „Стамен Панчев“ е била в пълно противоречие със Закона за народната просвета. И това нарушение продължава повече от три години! И още по-скандално: през този период от Министерството на образованието и науката са назначили пълна проверка на РУО - София област, която е включвала и проверка на няколко училища, в това число и ТПГ „Стамен Панчев“.


Питам - какъв е екипът, направил проверката и какво е становището му? Има ли други такива случаи в Софийска област, при които за директор на училище е назначен човек без педагогическо образование или неотговарящ на изискванията по други причини?


Питам - как човек, който не може да бъде директор, е разпределял бюджет за милиони? Справката може да се направи публично. Бюджетът на ТПГ „Стамен Панчев“ за 2021 година е над 1 300 000 лева.


Трето - на едно училище, за което от първо лице мога да твърдя, че разполага с едни от най-модерните работилници, се отпускат средства за ремонт на стара сграда, която не се използва. По неофициална информация става дума за 350 хиляди лева. Защо? На фона на връхлитащата ни криза трябва ли да се харчат пари за ненужни ремонти?


Соня Малинчева


„Като експерт мога да кажа, че малко технически гимназии в страната разполагат с такава материална база като ТПГ „Стамен Панчев“. Да не говорим, че броят на учениците намалява, а успехът от последните държавни изпити е повече от катастрофален" - коментира дългогодишният директор на ТПГ „Стамен Панчев“ - инж. Соня Малинчева.


Този път тя адресира въпросите си до Министерството на образованието и наука.